Mi a fájdalom?

A fájdalom a test természetes jelzése arra, hogy figyelmeztesse Önt, hogy valami nincs rendben. A fájdalom kellemetlen és zavaró érzés, az emberi test létfontosságú funkciója. Ez magában foglalja a központi idegrendszert és a nociceptorokat, így az üzenetek továbbíthatóak az ingerekről az agyba. Az International Association for the Study of Pain a fájdalmat kellemetlen érzékszervi és érzelmi élményként definiálja, amely tényleges vagy lehetséges szövetkárosodáshoz kapcsolódik.

Hogyan mérik a fájdalmat?

A fájdalom mérésének leggyakrabban alkalmazott módszerei közé tartozik a fájdalommérő használata, amely a fájdalom küszöbét és a toleranciát egyaránt méri. A fájdalom mérése segít meghatározni annak típusát, súlyosságát és időtartamát, a diagnózis felállításához felhasznált információkat és a kezelési tervet, amelynek hatékonyságát később értékelik.

A fájdalom típusai

A fájdalom leggyakoribb típusai az akut és a krónikus fájdalom.

Mi az akut fájdalom?

Az akut fájdalom rövid távú fájdalom, súlyos vagy enyhe lehet, egy bizonyos idő után elmúlik. Akut fájdalmat érezhet például egy elmozdulás vagy izomhúzódás, műtét vagy betegség miatt. A menstruációs fájdalom is akut fájdalom.

Mi a krónikus fájdalom?

A krónikus fájdalom hosszú távú fájdalom, amely hónapokig vagy akár évekig is fennállhat. A fájdalom intő jel, ez enyhe vagy súlyos is lehet.

A fájdalom gyakori okai

A fájdalomnak számos oka lehet. Egyes fájdalomfajták esetében az okok egyértelműek, például a hát- és a menstruációs fájdalmaknál, néha azonban olyan fájdalommal kell szembenéznünk, amelynek forrása nem nyilvánvaló. Ha többet megtud a gyakran előforduló fájdalmak okairól, könnyebben leküzdheti azokat.

Nyúlások és elmozdulások

Gyakran érzünk izomfájdalmat sportolás után, vagy olyan feladatok elvégzése után, amelyek fizikai erőfeszítést igényelnek a munkahelyen vagy otthon.

A ficamok és rándulások akkor fordulnak elő, amikor az izmok, ízületek és szalagok megfelelő bemelegítés nélkül túlterhelődnek.

Az izomhúzódásokat és a rándulásokat feszültség, stressz vagy nem megfelelő testtartás követheti. Ezeket elhúzódó és ismétlődő mozgások is okozhatják, például az irodai tevékenységekre jellemzőek.

Fertőzések

Nehéz megbirkózni az influenza és a megfázás kellemetlen tüneteivel, például a hidegrázással, lázzal és torokfájással. A test által érzett fájdalmat fertőzés is okozhatja. Ezeket a fájdalmakat gyakran tompa és folyamatos fájdalomnak érezzük az egész testben.

Az izomfájdalmat az okozhatja, hogy az immunrendszer vegyi anyagokat bocsát ki a szervezetébe, hogy megvédje Önt és leküzdje a fertőzést. Ezek az anyagok idegvégződésekhez kapcsolódhatnak, amelyek viszont fájdalomjeleket küldenek az agyba.

Összetett problémák

A fájdalmat összetett, hosszú távú problémák is okozhatják, például neuralgia (vagy neuropátiás fájdalom) esetén a gerincvelő és az agy jelzőrendszere károsodhat. A test a szabálytalan jeleket fájdalomként és egyéb érzésekként, például bizsergésként és zsibbadásként értelmezi.

A fibromyalgia nevű betegségben szenvedők hosszú távú testfájdalmat, fáradtságot és alvási problémákat tapasztalhatnak.

Hogyan lehet enyhíteni a fájdalmat?

A fájdalom általában korai figyelmeztető jelként működik, ezért érdemes a lehető legnagyobb mértékben a fájdalom forrására hatni. Ez magában foglalhatja az íróasztal átszervezését a testtartásának javítása vagy a kezek és ízületek nyomásának csökkentése érdekében.

Ha már izomhúzódást vagy rándulást szenvedett:

  • ne erőltesse testének sérült részét!;
  • tegyen lépéseket a duzzanat és a gyulladás csökkentése érdekében az első napokban - kövesse az elvet: pihenés, jeges borogatás, az érintett végtag megemelése vagy gyulladáscsökkentő, például Nurofen alkalmazása;
  • az első napok után hasznos lehet a hőterápia;
  • próbáljon ki olyan könnyű mozgásokat, mint a séta vagy az úszás!
  • próbáljon ki egy masszázst az izomfájdalom enyhítésére!

Mikor kell aggódnia a fájdalom miatt?

A legtöbb esetben a könnyű testmozgás és az egészséges táplálkozás sokat segíthet a természetes felépülésben. A gyulladáscsökkentők, például a Nurofen tabletták segíthetnek enyhíteni a fájdalmat.

Néhány embernél az állandó fájdalom fő oka lehet, például genetikailag öröklődő vagy krónikus betegség, például cukorbetegség vagy ízületi gyulladás.

Ha a fájdalom néhány napnál tovább fennáll, ne hagyja figyelmen kívül, mielőbb forduljon orvosához vagy gyógyszerészéhez!