Hogyan függ össze a fejfájás és a dehidratáció?

Számos különböző tényező okozhat fejfájást, többek között akár a dehidratáció is.

A fejfájás mindannyiunkat különböző módon érintheti, és különféle típusokba sorolható. Úgy gondolják, hogy a dehidratáció hozzájárul bizonyos fejfájásokhoz, például a tenziós típusú fejfájásokhoz és a migrénhez.

Mi történik a szervezetünkkel, amikor dehidratálódik?

A víz az egészséges emberi test több mint kétharmadát teszi ki, és számos funkcióban kulcsfontosságú szerepet játszik, beleértve a tápanyagok és salakanyagok szállítását a fő szervek között, a testhőmérséklet szabályozását, az ízületek kenését, az emésztés elősegítését és a bőr egészségének megőrzését. A test minden sejtje függ a víztől, ezért fontos megbizonyosodni arról, hogy Ön hidratált-e.

A dehidratáció első tünetei általában a szomjúság és a szájszárazság. Más tünetek is kialakulhatnak azonban, mint például fejfájás, fáradtság, gyengeség, kiszáradt ajkak, zavartság, hallucinációk és gyors szívverés.

Dehidratációt okozó italok

A vizet tartják a legjobb italnak a jó hidratálás biztosításához.

A nagy mennyiségű kávét és más koffeintartalmú italokat összefüggésbe hozták a dehidratáción keresztül kialakuló fejfájás kialakulásával. Ha Ön rendszeres kávé- vagy teaivó, fontolja meg a koffein-fogyasztás lassú csökkentését, mivel a koffein megvonása is okozhat fejfájást.

Az alkohol egy másik oka lehet a fejfájásnak. Ha úgy dönt, hogy iszik, akkor mértékkel tegye, és igyon sok vizet a szervezete rehidratálásához!

A dehidratáció megelőzése; mennyi vízre van szükségünk?

Az ausztrál táplálkozási útmutatók azt javasolják, hogy minden nap igyunk sok vizet. A mennyiséget az Ön neme, kora, aktivitásának foka, esetleges terhes állapota, szoptatása és életkörülményei határozzák meg.

Bármi, ami növeli az izzadást, például a meleg időjárás, a fizikai tevékenység és a nagy tengerszint feletti magasság növeli a folyadékigényét, és többre lehet szüksége, mint az általában ajánlott mennyiség.

Ne feledje, hogy több gyümölcs és zöldség fogyasztása folyadékfogyasztás növelésének egy módja – de nem alternatívája a vízivásnak.

A fejfájás enyhítése

A folyamatos folyadékpótlással segíthet megelőzni az elégtelen vízfelvétel által kiváltott vagy okozott fejfájást. Kipróbálhat fájdalomcsillapító gyógyszereket a kialakult fejfájás enyhítésének segítésére.

Összességében elmondható, hogy a fejfájás megelőzése biztosan előnyösebb, mint a fejfájástól való szenvedés! Tehát a jól hidratált állapot fenntartása lehet az egyik egyszerű módja annak, hogy kevesebbet szenvedjen a fejfájástól.

*Malmstrom K et al. 1999, Malmstrom K et al. 2004, Mehlisch DR et al. 2010 (Az RB szponzorálásával).