Mi a migrén?

A migrén általában lüktető fájdalomként érződik a fej egyik oldalán, de érintheti mindkét oldalt is. Két fő altípus létezik; migrén aura nélkül és migrén aurával. Az aura az agyból érkező jel, hogy a migrén kezdődik, és számos (általában vizuális) tünetet tartalmazhat, amelyek fokozatosan alakulnak ki 5 perctől egy óráig a migrén fájdalma előtt.

A migrén jelei és tünetei:

Gyakori, hogy a migrén szakaszokban alakul ki, bár néhány ember különböző módon éli meg.

  • Első szakasz: A fejfájás előtti szakasz változást hoz a hangulatban, az energiaszintekben, a viselkedésben és az étvágyban. Órákig vagy napokig tarthat egy epizód előtt.
  • Második szakasz: Az emberek mintegy 30 %-a tapasztal aurát ‒ vizuális vagy egyéb érzékszervi problémákat, mint például fényvillanásokat, vakfoltokat vagy cikk-cakk mintákat. A legtöbb 5 perctől 1 óráig tart.
  • Harmadik szakasz: Fejfájás lüktető fájdalommal, gyakran a fej egyik oldalán, rosszullét, hányás, vagy extrém érzékenység az erős fényre és a hangra. Ez 4-72 óráig tarthat.
  • Negyedik szakasz: Javulás. A fejfájás és más tünetek elhalványulnak, de a fáradtság érzése még néhány napig tarthat.

A migrén egyéb tünetei közé tartozik a koncentrálási nehézség, a hányinger vagy hányás, a zsibbadás a kezekben vagy az arcon és/vagy a lehangoltság vagy ingerlékenység.

A migrén okai:

A migrén előfordulásának pontos oka nem ismert. Úgy tartják, hogy a gének szerepet játszanak – mivel sok migrénben szenvedőnek van közeli rokona, aki szintén átéli.

Néhány, a migrént kiváltó ok:

  • hormonális változások – mint például a női menstruációs ciklusok;
  • érzelmi – ha a stressz vagy a szorongás az oka;
  • fizikai – a fáradtság vagy rossz minőségű alvás eredményeként;
  • étrend – például bizonyos ételek és italok.

A migrén enyhítésének módjai:

Bár nincs gyógymód a migrénre, sok lehetőség áll rendelkezésre, hogy segítsen csökkenteni a tüneteket. Sokan hasznosnak találják, hogy egy besötétített szobában feküdjenek és átaludják.

Kipróbálhat vény nélkül kapható fájdalomcsillapítókat, mint az ibuprofén. Ha hányingert vagy hányást tapasztal, beszéljen orvosával a rendelkezésre álló egyéb kezelésekről!

Mi az ibuprofén?

Az ibuprofén segít enyhíteni a fájdalmat (mint a fejfájás), a lázat és a gyulladást. Az ibuprofén tablettákat, kapszulákat vízzel lehet bevenni.

Mikor kell orvosi segítséget kérni?

Lépjen kapcsolatba háziorvosával, ha új, gyakori (havonta több mint hat nap) vagy súlyos migrént tapasztal, vagy ha egyáltalán aggódik a fejfájása miatt.

Akkor is forduljon orvoshoz, ha a fényt vagy a zajt fájdalmasnak érzi, vagy ha migrénje esetében ez nem szokásos, vagy ha egyéb tünetei vannak, például a karja vagy a lába zsibbad vagy gyengének érződik.

Ha hirtelen fejfájást kap, ami vakító fájdalmat okoz, vagy rendkívül lázasnak érzi magát, forduljon orvosához! Az egyéb, szakmai segítségnyújtást igénylő tünetek közé tartozik a gyengeség az arc egyik oldalán, a kar(ok) érintettsége, a beszédzavar, a merev nyak, rohamok vagy a kiütés.

A migrénroham előfordulásának minimalizálása:

Érdemes naplót vezetni, így fel tudja ismerni, mikor vannak az érzékeny időszakok, és megfelelő változtatásokat tud tenni. Például észreveheti, hogy a stressz vagy bizonyos típusú ételek váltják ki a migrént.

A kis életmódbeli változások is minimalizálhatják annak esélyét, hogy foglalkozni kelljen a migrénnel. Jó beépíteni a mindennapi életébe az olyan dolgokat, mint a gyakori testmozgás, a rendszeres étkezések és a sok víz fogyasztása a nap folyamán. Természetesen az alkoholos italok és a kávé elkerülése is segíthet, mivel ezek az italok gyakran dehidratációhoz vezetnek.

Ha változtatásokat hajtott végre, és elkerülte az esetleges kiváltó okokat, de tünetei továbbra is fennállnak, vagy továbbra is aggódik a migrén miatt, kérjen tanácsot orvosától!

Egyéb fejfájástípusok:

  • Az orrmelléküregekkel kapcsolatos fejfájás

Az orrmelléküregekkel kapcsolatos fejfájás gyulladt orrmelléküregek és a váladék felhalmozódása következtében jelentkezhet. Ez nyomás- és fájdalomérzetet eredményez az arccsontokban, a homlokban és a szem körül.

  • Tenziós fejfájások

A tenziós fejfájás folyamatos, nem erős fájdalomnak érződik. Olyan érzés lehet, mintha nyomás lenne a fején, mintha szorítanák.