Mítosz: A migrén a fejfájás leggyakoribb formája

Valójában a tenziós fejfájás a leggyakoribb fejfájás típus. Az erős fényekkel, zajjal és stresszel járó modern életstílusnak köszönhetően ilyen gyakori az előfordulása. A stressz feszültséget okozhat és kötötté teheti a fej- és a nyakizmokat, és ezek az izmok okozzák a tenziós fejfájást. Valószínűleg az Ön számára sem ismeretlen ez a fejfájás - tompa fájdalom a fej mindkét oldalán.

Mítosz: Csak a felnőtteknek fáj a feje

A fejfájás nem csak a felnőtteket érinti. A gyermekeknek is fájhat a feje, a feszültségtől is - csak az a különbség, hogy nem tudják megmondani, különösen a kisgyermekek. Valójában a fejfájás az iskolai hiányzások legfőbb oka. Habár sokszor nem komoly a fejfájás, fontos odafigyelni a gyermekek fejfájására, és ha rosszabbodik, orvoshoz fordulni vele.

Mítosz: A migrén csak a fejfájás egyik súlyos formája

Nem egészen így van. A migrén ugyanis eltér a többi fejfájástól. Valójában egy neurológiai zavar és sokkal rosszabbul érzi tőle magát az ember, mint a normális fejfájástól. A fájdalom fő okozója ebben az esetben a fejben lévő vérerek tágulása.

Ha migrénben szenved, egyéb tünetei is lehetnek, például hányinger és fényérzékenység. Látásproblémái is lehetnek, amit aurának neveznek és villanó fényeket vagy cikk-cakkos vonalakat láthat.

Mítosz: Csak a nők kapnak visszatérő fejfájást

Tudja mit? Mindnyájunknak lehet visszatérő fejfájása. A cluster (halmozott rohamokban jelentkező) fejfájás főleg a fiatal férfiak betegsége, hatszor nagyobb eséllyel kapnak ilyen típusú fejfájást, mint a nők.* Ez a fejfájás arról kapta a nevét, hogy csoportokban vagy clusterekben jelentkezik évente egyszer vagy kétszer, nagyjából ugyanabban az időben, és akár heteken át is tart. A fájdalmat általában a szeme mögött vagy a fej oldalán érzi az ember. Erőteljesen és váratlanul kezdődik.

Mítosz: Minden fejfájásnak pszichológiai oka van

A legtöbb fejfájást általában egy mögöttes testi ok váltja ki. Mint ahogy a tenziós fejfájás okozói a feszült fej- és nyakizmok. Az izmok ilyenkor fájdalom jelzést küldenek, melyet a fej mindkét oldalán érzünk. Ezért okoz a tenziós fejfájás olyan érzést, mintha egy szoros pánt lenne a fejünkön.

Ha ilyen típusú fejfájást érez, fontolóra veheti a fájdalom forrásának a megcélzását fájdalomcsillapítóval, például a Nurofen valamelyik termékével.