Alvás

Egy másik probléma lehet, amely tinédzserének fejfájást okozhat az alváshiány. Nem szokatlan, hogy tinédzsereink későig fennmaradnak tévét nézni vagy a barátaikkal beszélgetni, de ebben a korban nagyon fontos, hogy elegendő mennyiségű alváshoz jussanak. Amikor alszunk, testünk képes pihenni, miközben agyunk áttekinti és szortírozza az összes információt, amelyet a nap folyamán felvett. Amikor a gyerekek nem alszanak eleget, fejfájástól szenvedhetnek, ezért fontos, hogy a minimálisan ajánlott nyolc-tíz órányit aludjanak.

Étel és ital

A tinédzserek körében a fejfájás további okai lehetnek az ételek és az italok. Míg egyes dolgok, például a nátrium-glutamát vagy a koffein jól ismert kiváltó tényezők a legtöbb embernél, az ételek mint kiváltó tényező mindenkinél eltérőek lehetnek. Annak megállapításához, hogy milyen ételek okoznak fejfájást tinédzsere számára, hasznos lehet megkérni őket, hogy vezessenek naplót az elfogyasztott ételekről és italokról, amelyben felírják, hogy mit ettek, mielőtt egy fejfájás elkezdődik. Néhány hét múlva már látható lesz, hogy ugyanazok a dolgok jelennek-e meg újra és újra, amelyeket aztán kihagyhat az étrendjükből.

Az étkezés teljes kihagyása a fejfájás másik oka, mivel ez azt jelenti, hogy szervezetük vércukorszintje csökken.

Az elégtelen mennyiségű ivás és a dehidratálttá válás a fejfájás egyik lehetséges oka, ezért fontos, hogy egész nap elegendő mennyiségű vizet igyon.

Vannak módok arra, hogy néhány apró életmódbeli változtatással megkíséreljük a tinédzserek fejfájását leküzdeni, de ha a fejfájás mégis bekövetkezik, és tinédzser korú gyermeke fájdalomcsillapításra szorul, az egyik lehetőség az, hogy kipróbál egy fájdalomcsillapítót, például a Nurofent. Ha a tünetek továbbra is fennállnak, a legjobb, ha orvosához fordul!