Honnan ered a tévhit, hogy a Nurofent étellel kell bevenni?

Az 1970-es években a Nurofen vényköteles gyógyszer volt, és az orvosok nagy dózisban alkalmazták krónikus betegek fájdalmas és gyulladásos tüneteinek a kezelésére. Egyes betegek évekig minden nap nagy dózisban szedték a Nurofent, végül pedig gyomorpanaszok, többek között gyomorfekély jelentkezett náluk.

A manapság kapható Nurofenek dózisa alacsonyabb, mint az 1970-es években az orvosok által felírt tablettáké.

További különbség, hogy manapság a Nurofent rövid ideig szedik - ezért javasolják a gyógyszerészek, hogy forduljon orvoshoz, ha a fájdalma három napnál tovább elhúzódik. A gyomorpanaszok kialakulása oly módon minimalizálható, ha a legalacsonyabb hatásos dózist alkalmazzák a tünetek kezeléséhez szükséges legrövidebb ideig. Mielőtt elkezdi alkalmazni a Nurofent, olvassa el figyelmesen a készítmény betegtájékoztatóját, mert az Ön számára fontos információkat tartalmaz! Valójában bizonyított, hogy nagyobb valószínűséggel fordulnak elő gyomorpanaszok, amikor a Nurofent nagy dózisban (több mint 1200 mg/nap) szedik hosszú ideig (3 napot meghaladóan).

Ezért régebben, amikor nagy dózisban alkalmazták a Nurofent hosszú ideig, nagyobb eséllyel fordultak elő gyomorpanaszok. Az orvosok úgy gondolták, hogy csökkentheti a kockázatot, ha étellel veszik be a gyógyszert. Most már tudjuk, hogy ha a csomagoláson és betegtájékoztatón található útmutató szerint szedi a Nurofent legfeljebb három napig,akkor a legjobban tudja minimalizálni a mellékhatásokat. Ez azt jelenti, hogy a Nurofent nem kell étkezés közben bevenni, kivételt képeznek az érzékeny gyomrú betegek, ahol ajánlatos étkezés közben bevenni a készítményt.

Három jó ok arra, hogy vízzel vegye be a Nurofent

Még egy dolgot tudni kell a Nurofenről és az étkezésről. Ha étkezés közben veszi be a Nurofent, az késlelteti a gyógyszer hatását. Ez problémát jelenthet, mivel így nem biztos, hogy olyan gyorsan hat a fájdalomcsillapító, mint szeretné - senki sem akar tovább szenvedni a fájdalomtól, mint ameddig muszáj. További probléma lehet, ha úgy véli, hogy nem hat a Nurofen és feleslegesen több gyógyszert vesz be.

Az ételek lelassíthatják a fájdalom enyhítését, de ez könnyen elkerülhető. A Nurofent éhgyomorra vegye be egy pohár vízzel. Ez háromféle módon fog segíteni:

  1. A Nurofen gyorsabban fejti ki a hatását.
  2. Hamarabb enyhül a fájdalma.
  3. Nem fog a kelleténél több gyógyszert bevenni.

Rövid tények a Nurofenről és az étkezésről

  • A Nurofent éhgyomorra is be lehet venni vízzel.
  • Ha étkezés közben veszi be a Nurofent, az késleltetheti a hatását.
  • A gyomorpanaszok kialakulása oly módon minimalizálható, ha a legalacsonyabb hatásos dózist alkalmazzák a tünetek kezeléséhez szükséges legrövidebb ideig. Mielőtt elkezdi alkalmazni a Nurofent, olvassa el figyelmesen a készítmény betegtájékoztatóját, mert az Ön számára fontos információkat tartalmaz!