Kulcsfontosságú tények a Nurofenről és a gyomorral kapcsolatos mellékhatásokról:

  • Ha a Nurofent a csomagoláson feltüntetett utasítások szerint szedi, akkor nem valószínű, hogy gyomorproblémákat okoz.
  • Ha a Nurofent a csomagoláson feltüntetett utasítások szerint szedi, akkor az ugyanolyan jól tolerálható, mint a paracetamol.
  • Ne szedje a Nurofent, ha valaha gyomorfekélye vagy gyomorproblémája volt!
  • Keresse fel orvosát, ha tartós fájdalomcsillapításra van szüksége! A nem-szteroid gyulladáscsökkentők hosszú távú alkalmazása gyomorproblémákat okozhat néhány embernél.

Melyek a nem szteroid gyulladáscsökkentők lehetséges gyomorral kapcsolatos mellékhatásai?

Ritka esetekben a nem-szteroid gyulladáscsökkentők, mint például az ibuprofén, enyhe gyomorral kapcsolatos mellékhatásokat okozhatnak, például emésztési zavarokat, gyomorégést, hányingert, étvágytalanságot, gyomorfájást és hasmenést. A súlyosabb mellékhatások közé tartoznak a fekélyek, a vérzés vagy szakadások a gyomorban vagy a belekben, de ezek általában a nem-szteroid gyulladáscsökkentők nagy (több mint 1200mg/nap) dózisú hosszú ideig (egyszerre több mint 3 napon át) történő szedéséhez kapcsolódnak.

Ha a múltban gyomorproblémái voltak, sokkal nagyobb az esélye annak, hogy ilyen mellékhatásokat tapasztal, ezért ne szedje a Nurofent, ha valaha gyomorvérzést vagy más gyomorral kapcsolatos problémát tapasztalt!

Okozhat gyomorproblémákat az ibuprofén és a más nem-szteroid gyulladáscsökkentők?

Nem minden nem-szteroid gyulladáscsökkentő azonos. Az ibuprofén kevesebb mellékhatást okoz, mint más gyulladáscsökkentő fájdalomcsillapítók ha a csomagoláson feltüntetett utasítás szerint szedik.

A klinikai vizsgálatok azt mutatják, hogy:

  • Kis dózisban az ibuprofén kevesebb mellékhatást okoz, mint más nem-szteroid gyulladáscsökkentők, beleértve a diklofenákot, a naproxént és az acetilszalicilsavat is.
  • Vény nélkül kapható adagokban szedve az ibuprofén és a paracetamol hasonló arányú gyomorral kapcsolatos mellékhatásokkal jár.

A gyomorral kapcsolatos problémák nagyobb valószínűséggel fordulhatnak elő, ha a nem-szteroid gyulladáscsökkentőket nagy (1200 mg/nap feletti) dózisban szedik hosszú ideig (egyszerre több mint 3 napig). Keresse fel orvosát vagy gyógyszerészét további tanácsért, ha tartós fájdalomcsillapításra van szüksége!

Hogyan hat a nem-szteroid gyulladáscsökkentők hosszú távú alkalmazása a gyomorra?

A gyulladáscsökkentő fájdalomcsillapítók, mint például az ibuprofén, úgy működnek, hogy átmenetileg blokkolják a fájdalmat okozó vegyületek ‒ az úgynevezett prosztaglandinok ‒ termelését. A fájdalom helyén a prosztaglandinok aktiválják a közeli idegvégződéseket, amelyek megmondják az agynak a fájdalom helyét és súlyosságát.

A prosztaglandinok segítenek a gyomorfal védelmében is. Néhány embernél a prosztaglandinok hosszú távú blokkolása megszakíthatja ezt a védőmechanizmust, és lehetővé teszi a gyomorfekély kialakulását.

Ha a Nurofent a csomagoláson feltüntetett utasítások szerint szedi (rövid ideig és alacsony dózisban), akkor a prosztaglandinok termelése átmenetileg elnyomódik, és nagyon kevés az esély arra, hogy gyomorproblémákat tapasztaljon.

Keresse fel orvosát vagy gyógyszerészét további tanácsért, ha hosszú távú fájdalomcsillapításra van szüksége!