Mi a normális testhőmérséklet a csecsemő esetében?

A Sydney Children’s Hospital (Sydney-i Gyermekkórház) állítása szerint a csecsemő testhőmérsékletének 36,5 és 37,5 Celsius fok között kell lennie. Három hónaposnál fiatalabb csecsemőnél a 38,0 Celsius fok vagy annál magasabb hőmérsékletet, az idősebb kisgyermekeknél pedig a 38,5 Celsius fok vagy annál magasabb hőmérsékletet tekintik jelentősen magasnak.

Ha a csecsemő láz jeleit mutatja, akkor meg kell mérni hőmérővel a hőmérsékletét; úgy találhatja, hogy a digitális hőmérő a legkönnyebben használható és a legpontosabb. A normál hőmérséklet változik attól függően, hogy testen belül vagy kívül mérik, ezért fontos tudni, hogy melyek a hőmérsékleti értékek attól függően, hogy milyen testrésznél méri.

  • Fülhőmérővel a normál hőmérsékleti tartomány 35,8-38,0 Celsius fok.
  • A normál orális hőmérsékletnek 35,5 és 37,8 Celsius fok között kell lennie.
  • Normál hónalj hőmérsékletnek 34,7-37,3 Celsius fok alatt kell lennie.
  • A végbélhőmérők esetében a normál tartomány 36,6-38,0 Celsius fok.

Mint mindig, vegye fel a kapcsolatot a háziorvosával vagy egészségügyi szakemberrel, ha aggódik.

Melyek a különböző típusú hőmérők?

  • Számos módszer van a csecsemők hőmérsékletének megmérésére, például a nyelv alatt, a kar alatt, a fülben vagy a homlokon. Az Ön által választott módszer függhet attól, hogy milyen hőmérőt használ.
  • Digitális hőmérő – Ezek gyorsan használhatók és nagyon pontosak. Az ilyen típusú hőmérőket általában a hónaljban történő mérésre használják.
  • Fülhőmérő – Ez a fajta hőmérő a leggyorsabb módja a csecsemő hőmérsékletének a megmérésére, mert mindössze 1 másodperc múlva leolvasható. Azonban ez a fajta hőmérő drága, és gondosan követnie kell az utasításokat, hogy megbizonyosodjon arról, hogy pontos leolvasást kap.
  • Szalaghőmérő – Ezek nagyon egyszerű hőmérők, amelyeket egyszerűen a csecsemő homlokára kell helyezni.
  • Higanyhőmérő – Ez a módszer nagyon régi, és már nem használják. Veszélyes lehet annak a ténynek köszönhetően, hogy a hőmérők apró üvegszilánkokra törhetnek, és mérgező higanyt szabadíthatnak fel. A legjobb, ha emiatt elkerüljük a higanyhőmérők használatát kisgyermekeknél.

Milyen gyakran kell ellenőrizni a csecsemője hőmérsékletét?

Ha a csecsemőjének láza van, akkor rendszeresen ellenőriznie kell a hőmérsékletét és a rossz közérzetük szintjét, hogy megbizonyosodjon arról, hogy rendben van, de fontos, hogy a csecsemője annyit pihenjen, amennyi lehetséges, hogy segítse a küzdelmét a lázat okozó fertőzés vagy vírus ellen.

Bár szörnyű látni, hogy a csecsemője rosszul érzi magát, a legtöbb kicsi fel fog épülni a lázból néhány nap alatt további kezelés nélkül. Ha gyermeke hat év alatti és magas lázú, azonnal keresse fel gyermekorvosát, vagy beszéljen egészségügyi szakemberrel! Idősebb kisbabáknál tartsa őket kényelmesen, ösztönözze őket, hogy sok folyadékot igyanak, hogy megakadályozza a dehidratációt, és győződjön meg róla, hogy a szoba jól szellőztetett. Ismét csak, ha aggódik, keresse meg háziorvosát vagy egy egészségügyi szakembert.