Az influenza olyan, mint egy erős megfázás

HAMIS: Bár igaz, hogy a megfázás és az influenza tünetei, mint például a köhögés, az orrdugulás vagy a fejfájás hasonlónak, vagy legalábbis nagyon hasonlónak tűnhetnek, két különböző állapotról van szó. Néhány megfázás és influenza elleni készítmény mindkét esetben megfelelő, mert ugyanazokat a tüneteket enyhíti függetlenül attól, hogy megfázás vagy influenza okozza őket, az influenza tünetei azonban általában súlyosabbak és tovább tartanak. Az influenzát a megfázástól eltérő vírusok okozzák; ezért némelyik tünet nem található meg a megfázás esetében, ilyen például a testhőmérséklet hirtelen megemelkedése. Az influenza számos, nagyon súlyos következményekkel járó komplikációval társulhat, különösen a gyermekek és az idősek körében.

Ha influenzáról vagy megfázásról beszélünk, nem ugyanarról beszélünk, a megfázás mérsékelt légzőszervi betegség, az influenza viszont súlyosabb légúti betegség, amelyet más típusú vírusok okoznak. Az influenza tünetei súlyosabbak, mint a megfázásé, ezért azt mondhatjuk, hogy az influenza erősebb, mint a megfázás abban a tekintetben, hogy a szervezet hogyan reagál az influenzavírusokra.

Az influenza antibiotikumokkal kezelhető

HAMIS: Az antibiotikumokat csak a baktériumok okozta fertőzések kezelésére alkalmazzák, a megfázást és az influenzát azonban vírusok okozzák. Az antibiotikumok nincsenek hatással a megfázás vagy az influenza vírusaira. Vírusellenes gyógyszerek alkalmazhatók az influenza kezelésére, de az influenzás betegeknél nem állapítottak meg rutinszerű alkalmazást. A hatékonyság érdekében a betegség korai szakaszában érdemes használni őket, és csak az utasításoknak megfelelően.. Általában a megfázást és az influenzát tüneti kezelésre szolgáló gyógyszerekkel kezelik.

Az antibiotikumokat csak orvos tanácsára szabad szedni! A nem megfelelő antibiotikumokkal történő öngyógyítás veszélyes és túl gyakori alkalmazásuk csökkenti az antibiotikumok hatékonyságát. Ha a megfázás elmúlt, de a köhögés továbbra is fennáll, és a köpet sárgászöld vagy rozsdás színű, az orvos javasolhatja az antibiotikum-kezelést, mert a vírusfertőzés baktériumokkal felülfertőződött.

Az aktív és egészséges emberek nem kapják el az influenzát vagy fáznak meg

HAMIS: Bárki, fiatal vagy idős, aktív vagy nem, megfertőződhet megfázást vagy influenzát okozó vírussal. Hasonlóképpen mindannyian képesek vagyunk a vírus továbbítására. Ami igaz, az az hogy bizonyos betegségekben szenvedőknél fennáll a szövődmények kialakulásának veszélye, ha influenza vírussal fertőződnek, ezért megfázás vagy influenza esetén óvintézkedéseket kell tennie a betegség átterjedése érdekében, például: köhögéskor vagy tüsszentéskor takarja el a száját és az orrát, használjon eldobható zsebkendőket és dobja el őket használat után minden alkalommal! Mossa meg a kezét szappannal és vízzel, vagy használjon fertőtlenítőszert, különösen köhögés vagy tüsszentés után!

Ami a megfelelő hidratáltságot illeti, általában jobb immunválaszt biztosít, nemcsak olyan körülmények között, mint az influenza vagy a megfázás.

A vitaminok erősítik az immunrendszert és segítik a szervezetet abban, hogy könnyebben megbirkózzon a betegségekkel, szedésüket kiegyensúlyozott étrenddel és egészséges életmóddal célszerű kiegészíteni.

Ez csak egy kis megfázás , ezért lehet munkába vagy iskolába menni

HAMIS: Fontos korlátozni a más emberekkel való érintkezést, ha beteg, még akkor is, ha ez "csak egy kis megfázás". A megfázás és az influenza könnyen átvihető más emberekkel való érintkezés útján. Különösen igaz ez az iskolákra vagy az óvodákra, mivel a gyermekek immunrendszere nem eléggé fejlett és a szigorú higiéniai intézkedések kockázata nagyobb. A vírusok rendkívül veszélyesek lehetnek bizonyos csoportok számára, például kisgyermekek, idősek vagy terhes nők számára. Maradjon otthon, hogy ne fertőzzön meg másokat!

Otthon kell maradnia nemcsak azért, hogy elkerülje mások megfertőzését, hanem azért is, hogy megvédje magát.

Csak akkor kaphatja el a megfázást és az influenzát, ha ugyanazt a levegőt lélegzi, mint egy fertőzött

HAMIS: Igaz, hogy a megfázást és influenzát okozó vírusok keringhetnek a levegőben. Ha egy személy ezen vírusok valamelyikével fertőzőtt és tüsszent vagy köhög az Ön közelben, fennáll annak a veszélye, hogy megfertőződik. A vírusok azonban nem csak a levegőben terjedhetnek. Szennyezett felületek megérintésével is megkockáztathatja, hogy elkapja valamelyik vírust. Szennyezett felületek lehetnek telefonok, kilincsek, számítógépes billentyűzetek vagy gyermekjátékok. Az influenzavírus szilárd felületen 24-48 órán át életképes, kezére kerülve bejuthat a testébe, ha megérinti a szemét, az orrát vagy a száját. A megoldás az, hogy alaposan és gyakran mosson kezet, ha megfázástól vagy influenzában szenved, vagy ha olyan környezetben tartózkodik, ahol fertőzött emberek vannak.

Mivel a légúti fertőzések nagy részét vírusok okozzák, a betegséggel való megfertőződést megfázás vagy influenza esetén a fertőzött részecskék belégzése és a fertőzött váladékkal való érintkezés egyaránt okozhatja, ezért javasolják az orvosok mind a szociális higiénia (távolság a tünetekkel küzdő emberektől), mind pedig a személyes higiénia (fertőtlenítés, kéztisztítás) betartását.