Gyermeke fogmosása

A kisgyermek fogai gondozásának legjobb módja az, ha megszokja a fogmosást, még akkor is, ha csak egy van! Először használjon puha vizes fogkefét! Ezután 18 hónapos korában válasszon alacsony fluoridtartalmú fogkrémet, amely alkalmas gyermekek számára. Fontos az is, hogy a fogselyem használatát már a kezdetektől elkezdje! Mielőtt kibújnak a fogaik, alakítsa ki ezt a jó szokást úgy, hogy naponta kétszer puha ruhával áttörli az ínyét.

Ne aggódjon túlságosan, ha először nem tudja a fogaikat sokat mosni. A legfontosabb az, hogy megszokja a fogmosást, így a kisgyermeke tudja, hogy ez a napi rutinja része. Amint Ön hozzászokik a gyermeke fogmosásához, naponta kétszer végezze: egyszer reggel, egyszer pedig közvetlenül lefekvés előtt.

Ahogy gyermeke idősebbé válik, Ön kísértést érezhet arra, hogy hagyja segítség nélkül megmosni a saját fogait. Bár fontos, hogy megtanítsa gyermekét önállóan fogat mosni, célszerű továbbra is segíteni neki a fogmosásban kb. hét éves koráig, amikor elég jól meg tudja már csinálni egyedül.

Csökkentse a cukor mennyiségét!

A cukor a szánkban élő baktériumok táplálékforrása. A baktériumok savat termelnek, amely károsíthatja a fogak külső felületét (a zománcot). Míg a szánkban lévő nyál segít kijavítani ezt a károsodást, ha több károsodás következik be, mint javítás, akkor kilyukadhat a fog (szuvasodás).

A nyalókák és a cumisüvegekben található cukros italok különösen károsak lehetnek, mert hosszú ideig érintkeznek a baba fogaival, és nagyobb valószínűséggel okoznak fogszuvasodást. A legjobb az édességek korlátozása amennyire csak lehetséges, és a jó, egészséges étkezési és tisztítási szokások korai kialakítása. Vegye figyelembe az alábbi tippeket annak az időnek a csökkentésére, amikor gyermeke fogai a cukorral érintkeznek:

  • Amikor a csecsemő befejezte a táplálkozást, vegye le a melléről, vagy vegye el tőle a cumisüveget!
  • Ne fektesse a csecsemőjét cumisüveggel!
  • Soha ne tegyen édes italokat a baba cumisüvegébe!
  • Soha ne merítse a cumit édes anyagokba!
  • Kérjen cukormentes gyógyszereket, ha lehetséges!
  • Tanítsa meg gyermekét kb. hat hónapos kortól kezdve csészéből inni!
  • 12 hónaposnál idősebb gyermekek számára a víznek vagy a sima teljes zsírtartalmú tejnek kell lennie a fő italnak.
  • A gyümölcslé magas cukortartalma és savassága miatt nem szükséges vagy ajánlott gyermekeknek.

A cukrot bonyolult lehet azonosítani a különféle ételekben, mivel sokféle néven szerepel. Az összetevők listáján szereplő cukor néhány közhasználatú neve a gyümölcscukor, a répacukor, a dextróz, szőlőcukor. Arra gondolhat, hogy a természetes cukorforrások rendben vannak, de minden típusú cukor ‒ függetlenül attól, hogy a gyümölcsökben lévő természetes cukor, hozzáadott cukor, illetve a mézben vagy a gyümölcslében lévő cukor ‒ képes fogszuvasodást okozni.

Mikor vigyem kisgyermekemet fogorvoshoz?

Az Australian Dental Association (Ausztrál Fogászati Szövetség) azt tanácsolja, hogy minél korábban kezdik a szülők a kisgyermeküket a fogorvoshoz vinni, annál jobb. Jó ökölszabályként érdemes elkezdenie mérlegelni a fogorvos látogatását a kicsivel mihelyt a fogai elkezdenek kibújni. Fogorvosa megbizonyosodhat arról, hogy az Ön kisgyermekének fogai a várakozásoknak megfelelően jelennek-e meg, és értékes tanácsokat adhat Önnek arról, hogyan lehet megtartani egészségesnek és erősnek a kisgyermeke fogait.