A gyógyulási folyamat segítése

A következőket a sportsérülés után azonnal kerülni kell (általában három napig):

  • – például forró fürdő, szauna vagy meleg borogatás.
  • Alkohol – az alkoholfogyasztás fokozhatja a vérzést és a duzzanatot, és lassíthatja a gyógyulást.
  • Futás – vagy bármilyen más testmozgás, amely további sérülést okozhat.
  • Masszázs – ami fokozhatja a vérzést és a duzzanatot.

Másrészt a következők elvégzését érdemes fontolóra venni:

  • Védelem – Ügyeljen arra, hogy a sérült testrész védve legyen a további sérülésektől!

Próbáljon kerülni minden olyan helyzetet, amikor további megterhelést okoz a fájdalmas területnek! Ha például megrándította a bokáját, akkor viseljen olyan cipőt, amely jobban tartja a bokát!

Bizonyos sérüléseknél előnyös az erősebb tartás, mint például egy merevítő vagy merev kineziológiai tapasz. Forduljon orvoshoz vagy sportsérülési szakorvoshoz, ha bizonytalan abban, hogy mi a legjobb az Ön számára!

  • Pihentetés – Adjon időt a sérülésnek a gyógyulásra azzal, hogy pihenteti az ízületet vagy az izmot, ellenkező esetben további károkat okozhat, és hosszabb ideig tart majd a sérülés gyógyulása.
  • Jegelés – Ahelyett, hogy melegítené a területet, a sérülés utáni első két-három napon a jegelés előnyösebb.

A gyulladás csökkentése érdekében az első két-három napban két-három óránként nedves törölközőbe csomagolva alkalmazzon jegelést 15-20 percig. A jég segíthet csökkenteni a fájdalmat és a duzzanatot a lágyszövet sérüléseinél is, mint például szalagszakadásnál, izomszakadásoknál vagy zúzódásoknál. Ne hagyja, hogy közvetlenül a bőréhez érjen, mert fagyási sérülést okozhat!

  • Nyomókötés – Ha a sérüléshez nyomópólyát vagy rugalmas tartókötést lehet alkalmazni, az az első napokban segít a duzzanat és a bevérzés csökkentésében.

A legtöbb esetben a pólya vagy a tartókötés is segít a sérült testrész megtartásában, mivel új hegszövet képződik. Rugalmas pólya vagy rugalmas cső alakú kötszerek kaphatók a gyógyszertárakban.

Ügyeljen arra, hogy ne tekerje túl szorosan a kötést az érintett terület köré, különben az korlátozhatja a véráramlást! Ne felejtse el levenni a kötést lefekvés előtt!

  • Felemelés – Adott esetben tartsa a sérült területet felemelve és alátámasztva (például egy párnán) a duzzanat csökkentése érdekében!

Ha a lába sérült, kerülje a hosszú ideig tartó időszakokat, amikor a lába nincs felemelve! Ha azonban a felemelt lába több fájdalmat okoz, akkor egyszerűen törekedjen arra, hogy kényelmesen tartsa!

Húzódások, rándulások és egyéb sportsérülések kezelése

Az enyhe húzódások és rándulások esetén a nem-szteroid gyulladáscsökkentők (NSAID-ok) gyakran bizonyulnak hatásosnak. Segítenek enyhíteni a fájdalmat és csökkentik a gyulladást és a duzzanatot is. Ilyen gyógyszer például a Nurofen is, amit megvásárolhat a gyógyszertárakban. A Nurofen ibuprofént tartalmazó gyógyszer, ami számos gyógyszerformában kapható.

A Nurofen 200 mg gyógyszeres tapasz akár 24 órán át enyhíti a fájdalmat és gyulladást folyamatos hatóanyag leadása által. A tapasz a fájó területen alkalmazva helyileg hat.

Súlyos sérülés, különösen a fej vagy a gerinc sérülése esetén azonnal forduljon orvoshoz! Fontolja meg orvosának felkeresését akkor is, ha súlyos fájdalmat, duzzanatot, zsibbadást tapasztal! Ha aggódik amiatt, hogy a tünetei túl súlyosak, vagy úgy gondolja, hogy eltört vagy elmozdult egy ízület, akkor azonnal forduljon orvoshoz!