Hogyan hat a 40 fokos és ennél magasabb láz a testre?

Veszélyes-e a 40 fok feletti láz?

A lázról régóta tudjuk, hogy önmagában nem kell veszélyforrásnak tartani, hiszen a szervezet természetes védekezőmechanizmusáról van szó, ami elősegíti gyógyulásunkat. Sokan azonban félnek a magas láztól. A 40 fok feletti lázról olyan információk keringenek a köztudatban, hogy az károsíthatja az agyat, a szív megállásához vezethet, és ekkora hőmérsékleten a fehérjék is kicsapódnak. Ezek az állítások azonban valójában teljesen megalapozatlanok.

 

Az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia és Holland Háziorvosi Társaság szerint sem kell attól tartanunk, hogy a 40 fok feletti láz bármilyen kárt tenne a gyermekek szervezetében. A fertőzéses láz esetén a szervezetnek saját védekező mechanizmusa ugyanis ezt nem engedi. Mivel szervezetünk hőszabályozásának köszönhetően testünk hőmérséklete nem fog a végtelenségig emelkedni, ezért - ha nem akadályozzuk meg testünk hőleadását -, akkor testhőnk nem fog 41,7 fok fölé emelkedni.

 

Lázcsillapítás 40 fok felett

Mivel a láz önmagában nem veszélyes, így a 40 fok feletti testhőmérsékletet is - normál esetben - akkor célszerű gyógyszeresen csillapítani, ha az a beteg közérzetének javulásához szükséges. Amennyiben tehát a lázas beteg nagyon elesett, rosszul érzi magát vagy fájdalma van, akkor szükséges lehet lázcsillapító készítmények használata. Kötelező jelleggel azonban ekkor sem kell adnunk, mert önmagában a lázcsillapítás nem gyorsítja a betegség lezajlását.

 

Magas láz esetén ügyelnünk kell arra is, hogy ne melegedjen túl a beteg szervezete, vagyis biztosítsuk számára a hőleadást. Viseljen könnyű, jól szellőző ruhát, ne használjon vastag, meleg takarót alváskor, és ne fűtsük fel túlzottan a helyiséget, ahol tartózkodik! A hőleadást elősegíthetjük borogatással (a homlokra vagy végtagokra helyezett nedves kendő vagy törölköző), illetve hűtőfürdővel. Gyerekek esetében a legújabb ajánlások szerint azonban nem kell már kötelező jelleggel alkalmaznunk a hűtőfürdőt vagy a vizes borogatást, csak ha a gyermek számára ez nem okoz kellemetlenséget.

 

Magas láz? Rájuk kell különösen figyelni!

Normál esetben a betegek különösebb orvosi segítség nélkül is átvészelhetik az igen magas lázat is, ami nem okoz maradandó károsodást.

Gyermekek esetében a magasabb testhőmérséklet szintén nagyobb odafigyelést igényel. Fontos azonban hangsúlyozni, hogy önmagában a magas vagy igen magas láz nem alkalmas arra, hogy megítéljük egy gyermek állapotának súlyosságát. Kivételt képeznek a három hónapos vagy annál fiatalabb csecsemők, akiknél a láz olyan figyelemfelhívó jel, ami a magzati létből vagy a szüléskor szerzett súlyos fertőzésre utal. Az ő esetükben azonnali kórházi kivizsgálás szükséges! Magas láz esetén is figyeljük a gyermek általános állapotát és a kísérő tüneteket! Ha fulladást és nehézlégzést tapasztalunk a gyermeknél, vagy kábának, nehezen ébreszthetőnek tűnik, azonnal forduljunk orvoshoz!

 

Amennyiben gyermekünk három napnál tovább lázas, vagy több lázmentes nap után ismét magas lázat tapasztalunk nála, szintén érdemes gyermekorvosunk tanácsát kérni!

 

 

 

forrás: https://www.babaszoba.hu/articles/gyerek/Hogyan_hat_a_40_fokos_es_ennel_magasabb_laz_a_testre?aid=20170214140858

Kategóriák

Címkék