Breadcrumbs

Fizikai lázcsillapítás

 

Fizikai lázcsillapítás

Előbb vagy utóbb minden gyermeknél jelentkezik a láz, azonban nem kell megijedni, ez természetes. Cikksorozatunk ötödik részében a fizikai lázcsillapítással kapcsolatos tippeket és trükköket gyűjtöttük össze. Az előző részben pedig a gyógyszeres lázcsillapításról tájékozódhatsz! Tájékozódj a legfontosabb tudnivalókról a fizikai lázcsillapítással kapcsolatban!

Fontos elmondanunk, hogy a fizikális lázcsillapítást (hűtőfürdő, borogatás) hátránya, hogy nem hat a hőközpont beállítási pontjára, vagyis a hőelvonás után hamar visszaállhat a lázas állapot.

 

Mikor alkalmazhatunk hűtőfürdőt?

 

A hűtőfürdő sikeressége leginkább azon múlik, hogy helyes módszerrel végzi-e a szülő. Sokan nem tudják, hogy a köhögés és megfázás kapcsán is elősegíthető a gyógyulás a megfelelő fürdővel. Olvasd el, milyen gyógyfürdő alkalmazandó.

Ha meleg testtôl hôt vonunk el, akkor lehűl. Ez a fizikális módszerek elvi alapja.

Az elmúlt években sok kritika érte a fizikális lázcsillapítást, elsôsorban azért mert a gyermek számára kellemetlen élményt jelent. Ennek ellenére, magas láz esetén a

kíméletes, mértékkel és óvatosan alkalmazott, tolerálható fizikális hűtés (borogatás, beteg kitakarása, hűtôventillátor) gyógyszeres lázcsillapítással kombinálva hatásos lehet.

Hogyan alkalmazzunk a hűtőfürdőt?

 

A hűtőfürdő mindig testmeleg, vagy legalábbis a gyermek számára kellemes hőfokú legyen (31 C alá ne hűtsük a vizet), s csak igen lassan, apránként csökkentsük a hőmérsékletét. A fürdővíz természetes hűlésére is hagyatkozhatunk. Hatásosabb a hűtés, ha csak mellig ér a víz (nem nyakig), és a szabadon maradt testfelületet locsolgatjuk. Gondoskodjunk puha támasztékról is, hiszen a hűtés akkor a leghatásosabb, ha a gyermek közben lazítani tud, s a lehetőségekhez képest jól érzi magát.

A hűtőfürdő időtartamát tizenöt percben szokták korlátozni, de néhány percet hosszabbíthatunk, ha a gyerek szeretné. Bőrét óvatosan itassuk szárazra, a durva ledörzsölést ilyenkor kerüljük.

Szívbeteg gyereknél óvatosan a hűtőfürdőzéssel!

Kékülésnél azonnal vegyük ki a kádból!

 

Borogatás – priznic

 

Borogatás során a teljes testet csavarjuk langyos vizes lepedőbe, e fölé helyezzünk egy száraz réteget. A teljes test- vagy törzsborítást mindig úgy helyezzük fel, hogy a húgyhólyagot és környékét száraz textíliával védjük. A lepedőt szobahőmérsékletű, vagy kellemesen langyos vízzel itassuk át, majd csavarjuk ki. Amint átmelegedett, cseréljük. Három-négyszer ismételhetjük egymás után. Ha kékülést tapasztalunk, akkor azonnal függesszük fel a priznicet!

A hűtést csak akkor érdemes megkezdeni, ha a gyerek keze-lába forró, vagyis a láz elérte a tetőpontját. Nem kell a lázcsillapítást a normális testhőmérséklet eléréséig folytatni, elég, ha elviselhető szintre csökkentettük a hőt.

Enyhe lázcsillapítás lehet a közvetlen testkontaktus is, feltéve persze, ha a szülő nem lázas. A levetkőztetett kisbabát fektessük csupasz mellkasunkra. Takarónak legfeljebb vékony lepedőt használjunk. A baba bőre hőt ad le a szülő bőre felé, hőmérséklet-kiegyenlítődés lép fel, s a lázat a lehető legszelídebb módszerrel csökkentettük, miközben a kis beteg megnyugtatásáról is gondoskodtunk. Ugyanezt a stabilizáló hatást érhetjük el akkor is, ha a didergő, hideg-kezű lábú, egyre lázasabb babával tesszük ugyanezt. Ilyenkor viszont vékony takarót borítsunk magunkra.

Fontos, hogy láz esetén rendszeresen szellőztessünk, főleg, ha kint kellemes meleg a levegő!

 

További felvilágosításért forduljon Egészségügyi Szakemberhez, amennyiben kérdései adódnak a betegséggel vagy az egészség megőrzéssel kapcsolatban.

 

 

Cikk forrása: http://www.babaszoba.hu/articles/baba/Kisokos_lazcsillapitashoz?aid=20140409101139

Kategóriák

Címkék