Breadcrumbs

Tudjon meg többet a fejfájásról

Szinte mindannyiunkat kínozta már élete során valamikor a fejfájás. Azonban az Ön fejfájása nem feltétlenül ugyanolyan, mint valaki másé. Ennek az az oka, hogy négyféle fejfájás létezik, és mindegyiknek megvannak a maga mintái és okai. Ha már tudja, milyen típusú a fejfájása, könnyebben tudja kezelni. 

A fejfájás négy fő típusa: 

Tenziós fejfájás

A tenziós fejfájás a fejfájások leggyakoribb típusa, tízből nyolc embert érint.

Milyen érzés?

A tenziós fejfájást általában úgy írják le, mintha egy szoros gyűrű szorítaná a fejet. A fájdalom általában egyenletes és nem lüktet.

Mi okozza?

Meglepő, de a tenziós fájdalom a nyak és a fej érzékeny izmaiból ered. Ha Ön feszült vagy fáradt, a fej- és nyakizmok érzékennyé és fájdalmassá válnak. Amikor megfeszülnek ezek az izmok, a fájdalom kisugárzik a fejbe és ezt fejfájásként érzékeli.

Mi váltja ki?

Stressz, rossz testtartás, éles fény és lármás zaj is vezethet tenziós fejfájáshoz.

Migrén

Milyen érzés?

A migrénes fejfájás lüktető fájdalomként jelentkezik a fej egyik oldalán. Hányingert és fényérzékenységet is tapasztalhat, sőt látászavarok is jelentkezhetnek, például villogó fényeket vagy cikkcakkos vonalakat láthat.

Mi okozza?

Még nem tisztázott véglegesen, mik a migrén okai, de úgy vélik, hogy a fejbe megnövekedett mennyiségben áramló vérrel áll összefüggésben.

Mi váltja ki?

A migrént éles fények, bizonyos ételek és hormonális változások is kiválthatják.

Cluster fejfájás

Milyen érzés?

A cluster fejfájás arról kapta a nevét, hogy gyakran csoportosan (clusterekben) jelentkezik minden előjel nélkül. Hirtelen vagy súlyos fájdalmat tapasztalhat a szem környékén és néha a fej valamelyik oldalán.

Mi okozza?

Nem ismert, hogy mi okozza a cluster fejfájást, de úgy vélik, hogy összefüggésben áll a hipotalamusszal, az ember„biológiai órájával”.

Mi váltja ki?

A cluster fejfájáshoz nem társulnak kiváltó okok, azonban úgy vélik, hogy az alkohol kiválthatja.

Arcüregygulladással járó fejfájás

Milyen érzés?

Az arcüreggyulladással járó fejfájás tompa, lüktető fájdalom a fej elülső részén és az arcban. Nyomást vagy telítettséget érezhet a szeme, az orcája és a homloka környékén. Általában rosszabbodik, ha fejét hirtelen megmozdítja.

Mi okozza?

Az arcüreggyulladással járó fejfájást a sinusok vagy arcüregek, az orr, a szemek és az orcák levegővel telt üregeinek a dugulása és gyulladása okozza.

Mi váltja ki?

Allergia, szénanátha vagy megfázás is kiválthatja az arcüreggyulladással járó fejfájást.

Mikor kell komolyan vennem a fejfájást?

A legtöbb fejfájás nem jelez komolyabb betegséget. Azonban a következő esetekben forduljon orvoshoz:

  • Ha a fejfájását fejsérülés okozta
  • Ha látászavarokat észlel, például homályosan lát
  • Ha súlyossá válnak a fejfájásos tünetei
  • Ha a fejfájását egyéb tünetek is kísérik, például láz vagy hányás.

 A fejfájás gyors enyhítése

Számos módon enyhíthető a fejfájás. Segíthet a stressz csökkentése és a gyakori fejfájást kiváltó tényezők fejfájás. Próbálkozhat fájdalomcsillapító gyógyszerrel is, például Nurofennel.

 

Mindig olvassa el a betegtájékoztatót. Mindig tartsa be a betegtájékoztató utasításait. A helytelen alkalmazás ártalmas lehet. Ha nem szűnnek meg a tünetek, forduljon egészségügyi szakemberhez. A weboldalon található információ nem számít diagnózisnak vagy orvosi receptnek. Minden egészségügyi problémával forduljon orvoshoz.

Kötelezettséget vállalunk arra, hogy a személyes adatok biztonságát garantáljuk. Kattintson ide az adatvédelmi szabályzatunk megtekintéséhez.