Biztonságosan alkalmazható a Nurofen terhesség ideje alatt?

A terhesség első két trimeszterében kizárólag orvosi javaslatra szedhet Nurofent. A terhesség utolsó trimeszterében egyáltalán ne használjon Nurofent.


A terhesség során fokozottan ügyelni kell arra, hogy milyen gyógyszereket szed. Egyes felnőttek és gyermekek által is használható gyógyszerek nem alkalmasak terhes nők számára. Amennyiben kiderül, hogy Ön várandós, szakítson időt rá, és beszéljen kezelőorvosával az összes Ön által szedett gyógyszerről.


Az orvosa tanácsot tud adni Önnek a terhesség ideje alatti biztonságos fájdalomcsillapítási lehetőségekről is.


Fontos tudnivalók a Nurofen terhesség alatti alkalmazásáról:


• Hacsak kezelőorvosa nem javasolja, ne szedjen Nurofent a terhesség első két trimeszterében.
• Terhessége utolsó trimeszterében egyáltalán ne használjon Nurofent.
• Léteznek egyéb fájdalomcsillapító lehetőségek, melyeket biztonságosan lehet alkalmazni a terhesség ideje alatt. Beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével, hogy megtudja melyek az Ön számára alkalmas gyógyszerek.

Nurofen készítmények szedése előtt mindig olvassa el a betegtájékoztatókat és kövesse a betegtájékoztatóban leírtakat. Kérjen tanácsot kezelőorvosától vagy gyógyszerészétől, amennyiben bővebb információra van szüksége.
Egyes Nurofen termékek nátriumot tartalmaznak. Amennyiben nátriumszegény diéta szükséges Önnél, forduljon egészségügyi szakemberhez a Nurofen használatát megelőzően.

Miért ne szedjen terhesség alatt Nurofent?

A Nurofen hatóanyaga az ibuprofén. Az ibuprofén a nem szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszerek (más néven NSAID) csoportjához tartozik. Egyes tanulmányok alapján a nem-szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszerek megnövelhetik többek között a vetélés kockázatát amennyiben a terhesség korai szakaszában alkalmazzák őket. A terhesség utolsó 3 hónapjában történő alkalmazásuk mind az anya mind gyermeke esetében megnövelheti a komplikációk kialakulásának veszélyét.

 

Mikor használhatok újra ibuprofént?

Az orvosa utasítására a szülést követően és a szoptatás ideje alatt vehet be ibuprofént. Mielőtt gyógyszert venne be, mindig kérjen tanácsot kezelőorvosától.

Az ibuprofen alternatívái a terhesség ideje alatt

A terhesség ideje alatti fájdalomcsillapításra léteznek olyan fájdalomcsillapítók, melyek sem ibuprofént, sem egyéb nem-szteroid gyulladáscsökkentőket nem tartalmaznak. A terhesség ideje alatti fájdalomcsillapítással kapcsolatosan kérjen tanácsot kezelőorvosától, gyógyszerészétől vagy egyéb egészségügyi szakembertől. Feltétlenül mondja el, hogy várandós, hogy olyan fájdalomcsillapítási lehetőségeket javasoljanak Önnek, ami megfelelő Önnek és születendő gyermekének is.