Breadcrumbs

Tények és tévhitek a lázcsillapításról 2.

Tévhit: A lázas beteget agresszív hűtéssel kell kezelni

Nagyon régi gyakorlat, s bár kissé idejétmúlt, még mindig tartja magát: az erős hűtés, priznicelés. Ehhez a testet vagy a törzset hideg vizes törölközőbe csavarták, hűtőfürdőbe tették a beteget, extrém esetben még jégfürdőről is lehetett hallani. A hirtelen hideg azonban amellett, hogy sokkot okozhat, erős stresszt vált ki és fokozza a hidegrázást, ami amúgy is rettentő kellemetlen érzés. Lázas állapotnál a legfontosabb a beteg komfortérzetének növelése és fenntartása, ehhez pedig semmiképp nem járul hozzá az, ha szegény gyerek úgy reszket, hogy megreccsen alatta az ágy. A hűtőfürdő alkalmazható, de semmiképp sem hideg vízben vacogást értünk alatta, mindössze a testmeleg, 37 fokos vizet hűtjük apránként pár fokkal.

Tévhit: A lázcsillapító kezeli a betegséget is

Többek közt ez a tévedés az, ami miatt egyre több orvos kezdett pálcát törni a lázcsillapítás felett. Sokan ugyanis elfeledkeznek róla – mind a mai napig, a felvilágosult, internettel ellátott, tájékozott világban is –, hogy nincs megoldva a probléma azzal, ha lenyomjuk a lázat. Gyakran előfordul, hogy egy-két pirulával leküzdjük a lázat, majd visszamegyünk dolgozni, visszavisszük a gyerekeket suliba, oviba. Ezzel akár komoly hibát is elkövethetünk, mivel a láz minden esetben jelez valamit. A lázas állapotról mindenképpen konzultáljunk orvossal, mielőtt kezeljük, és ne feledjük: a láz csupán tünet. Az okát kell felderíteni, ha meg akarunk szabadulni tőle.

Tévhit: A gyerekek láza nem csillapítható gyógyszeresen

Nagyszüleink idejében a gyógyszertári kínálat nem volt olyan gazdag, mint manapság. Ha mindenképp gyógyszerrel kellett kezelni egy gyermeket, egy-két generációval ezelőtt a felezgetés, negyedelés volt az egyetlen mód az otthoni kezelésre – bizonyára mindenkinek van legalább egy emléke a két kanál között porrá tört keserű tablettákról. Ma már jóval egyszerűbb dolgunk van, hiszen megjelentek a piacon a kicsiknek való gyógyszerek. Ezek kifejezetten gyermekek számára lettek megalkotva: bár a hatóanyaguk gyakran ugyanaz, mint a „felnőtt gyógyszereké”, de a gyerekek testtömegére vannak kalkulálva. A kanalas orvosságokat egyszerűen beadhatjuk, s ma már az ízük sem rossz, mint a régi gyógyszereké, sőt: olyan finomak, hogy érdemes ideje korán tisztázni a csemeténkkel, hogy ez nem édesség, vagy nasi. Az eleve oldott hatóanyagok pedig gyorsabban hatnak, mint ha tablettaként vennék be azt a kicsik.

Tények a lázról: A láz nem betegség. Mindössze egy tünet, a test reakciója valamilyen fertőzésre, vírusra. Testünk ezzel jelzi, hogy baj van, és addig is, míg tőlünk és orvosunktól segítséget kap, a lázzal harcol a betegség ellen. A láz rossz hírét a kísérő tüneteknek köszönheti, illetve annak, hogy rendszerint súlyos lefolyású betegségekkel jár együtt – ezek viszont már kárt okoznak, ezért vegyük komolyan a test figyelmeztetését! Az orvossal való találkozásig pedig legfontosabb a pihenés és a beteg komfortérzete. Ha el tud aludni a beteg – főleg, ha gyermek –, ne ébresszük fel azért, hogy megmérjük a lázát. Alvás közben regenerálódik a szervezete, és úgyis felébred, amikor kellemetlenül érzi magát - ha például fájdalmai vannak, vagy egyszerűen csak melege van/fázik. Bizonyára gyermekünk is jelezni fogja, ha rosszul van, ráérünk akkor beadni a gyógyszert - a modern készítmények igen gyorsan hatnak. Mindig vegyük komolyan a magas láz üzenetét. Ha betartjuk az orvosi utasításokat, minden bizonnyal hamar túl leszünk a betegségen.

 

forrás: https://www.csaladinet.hu/hirek/eletmod/egeszseg/23826/tenyek_es_tevhitek_a_lazcsillapitasrol

Kategóriák

Címkék