Breadcrumbs

Mikor kell lázcsillapító készítmény után nyúlni?

Mikor kell lázcsillapító készítmény után nyúlni?

Ha gyermekünk lázas lesz, nem kell feltétlenül pánikba esnünk, a láz számtalan kisgyermekkori betegség kísérőtünete lehet.

Lázról akkor beszélünk, ha a hónaljban mért testhőmérséklet 38 fok, míg a végbélben mért hőmérséklet 38,5 fok felett van. A láz tehát egy emelkedett testhőmérséklettel járó állapotot, ami igen gyakran fordul elő gyerekkorban. Ennek az az oka, hogy a gyermekek sokszor lázzal reagálnak különféle betegségekre, fertőzésekre. Fontos azonban tudatosítani, hogy a láz soha nem oka, hanem hasznos kísérőtünete a különféle betegségeknek (pl. megfázás, fülgyulladás, húgyúti fertőzés).

Mitől hasznos a láz?

A magas testhőmérséklet a gyermek immunrendszerének természetes védekezőreakciója, egy jótékony folyamat, amivel a vírusok és baktériumok ellen felveszi a harcot. Éppen ezért nem kell feltétlenül lázcsillapító gyógyszert adni rutinszerűen a gyermeknek, ha csak a testhőmérséklet csökkentése a célunk. Ahogy sikeresen leküzdötte ugyanis a kicsi szervezete a betegséget, a testhőmérséklet is csökkenni fog. A szülőket természetesen gyakran megijeszti a magas láz, pedig a gyermekkori lázas állapotok sokszor gyorsan és problémamentesen megoldódnak.

Ne a lázmérőt, az állapotát figyeld!

Még mindig kevéssé ismert, pedig hazánkban már 2011-óta érvényes a magyar Csecsemő- és Gyermekgyógyászati Szakmai Kollégium ajánlása, amely szerint nem a láz mértéke, hanem a gyermek közérzete, a láz alatt tapasztalható állapota határozza meg, mikor kell lázcsillapító készítményt alkalmaznunk nála. Vannak gyermekek, akik enyhe láz esetén is elesettebbek, rosszabb állapotban vannak, fájdalomra panaszkodnak; míg mások akár magas láz mellett is folytatják hétköznapi tevékenységeiket, és nem dönti őket ágyba a lázas állapot.

Lázcsillapítás előtt tehát elsőként a gyermek általános állapotát kell mérlegelnünk szülőként, és nem szabad a korábban általános gyakorlatot követni, amely már 38 fok felett azonnali lázcsillapítást írt elő. Lázcsillapító készítményt lázgörcsre való hajlam esetén sem szükséges adni, mert ezekkel a készítményekkel sem megelőzni, sem megszüntetni nem lehet ezt az egyébként pár percig tartó, jóindulatú tünetet.

Milyen készítményt kaphat a gyermek láz esetén?

Az érvényben lévő szakmai ajánlás elsősorban ibuprofen adását javasolja 3 hónapos kortól, míg a szalicilát tartalmú készítményeket csak 10 éves kor felett lehet adni.

 

Nurofen termékek gyermekeknek

 

A Nurofen kifejezetten gyermekeknek készített termékei már egészen 3 hónapos kórtól lehet a segítségünkre, ha gyermekünk beteg lesz. A széles termékkínálatban megtalálhatjuk a legkisebbeknek szánt, 3 hónapos kortól adható belsőleges szuszpenziót és  végbélkúpot, a 6 éves kortól használható szájban diszpergálódó tablettát, valamint a 7 éves kortól adható lágy rágókapszulát is.

 

Amennyiben a gyermek állapota szükségessé teszi a gyógyszeres lázcsillapítást, de nem reagál az elsőként választott gyógyszerre, akkor váltott hatóanyag tartalmú gyógyszerek alkalmazása is szóba jöhet. Ennek módjáról mindenképpen kérjük tanácsot gyermekorvosunktól!

A lázcsillapító készítményt gondos mérlegelés után, gyermekünk általános állapotát figyelembe véve adjunk láz esetén!

 

További felvilágosításért forduljon Egészségügyi Szakemberhez, amennyiben kérdései adódnak a betegséggel vagy az egészség megőrzéssel kapcsolatban.

 

 

Cikk forrása:

http://www.babaszoba.hu/articles/gyerek/Mikor_kell_lazcsillapito_utan_nyulni?aid=20170215130403;p=0

Kategóriák

Címkék