Breadcrumbs

A megfelelő lázmérő és lázmérési módszerek

A megfelelő lázmérő és lázmérési módszerek

Cikksorozatunk második részében szeretnénk hasznos tanácsokkal szolgálni azokra az esetekre, amikor lázas lesz a gyermekünk! A láz természetes dolog, amely előbb-utóbb minden gyereknél jelentkezik. Pánikra azonban semmi ok! Ismerkedjünk meg a legfontosabb lázmérési módszerekkel, a megfelelő lázmérővel, sőt hasznos tippeket és tanácsokat adunk a lázméréshez.

 1. Lázmérési módszerek

Ha melegnek érezzük a gyereket, de bizonytalanok vagyunk abban, hogy ez már láz, vagy még csak hőemelkedés, az első lépés megmérni a kicsi lázát.

A testhőmérséklet kis mértékben minden embernél eltérő és napi ingadozás is megfigyelhető. Érdemes a kicsinek egészségesen is megmérni a lázát, hogy "éles helyzetben" legyen viszonyítási alapunk.

Gyermekek esetében különböző lázmérési módszert választhatunk, melyek kiválasztásánál a következő szempontokat kell figyelembe venni:
- A mérés közben mozgó csecsemők és kisdedek esetén végbélben ajánlott a hőmérsékletet mérni
- Nagyobbaknál megfelelő a hónaljhőmérőzés

- Fülhőmérôzés csak megfelelô átmérőjű külsô hallójárat és résmentesen felhelyezett tölcsér esetén fogadható el (általában csak 3 éves kor felett).

 1. Milyen lázmérőt válasszunk?

A tapasztalatok sajnos azt mutatják, hogy gyakran van eltérés az egyes eszközök által mért értékek között, ezért célszerű akár többszöri ellenôrzô mérést is végezni.

A szakemberek vagy a jó minőségű digitális lázmérőt javasolják, vagy az analóg lázmérőt a pontosabb mérés céljából.

 1. Néhány jó tanács a lázméréshez
 2. Sose mérjük a gyerek lázát szaladgálás, meleg zuhany vagy fürdő után, hisz ezek mind emelik a testhőt, így hamis eredményt kaphatunk.
 3. Hónaljmérés esetén biztosítsuk, hogy szorosan hozzásimuljon a gyermek testéhez a hónalja, és közötte a lázmérő, mert csak így képes a megfelelő mértékben átvenni a testhőt a lázmérő.
 4. Ha analóg lázmérőt használunk, akkor 35,5 alá rázzuk le.
 5. Hónaljmérésnél mindig gondoskodjunk a bőr szárazságáról!
 6. Figyeljünk rá, hogy a hőmérő feje ne lógjon ki a hónalj másik oldalán, illetve a kicsi ne nagyon mocorogjon, nehogy idő előtt kiessen.
 7. A nagyobb gyerekeknél résen kell lenni, hogy ne nyomják meg a kikapcsoló gombot a digitális lázmérőn.
 8. Pici babáknál a popsiban mérés a leghatékonyabb, ám hogy ne sértsük fel a végbélnyílást, érdemes a lázmérő végét kicsit bekrémezni, a két lábát pedig megfogni, hogy ne mocorogjon. A digitális hőmérők szerencsére gyorsan megmutatják az eredményt, így ez az - érthető módon - nem túl népszerű tevékenység nem tart sokáig.
 9. Végbélben történő mérésnél a kapott eredményből (csakúgy, mint a szájban vagy a fülben végzett mérés eredményéből) 0,5 fokot le kell vonni (mivel maghőt mérünk, nem testhőt), hogy reális eredményt kapjunk.
 10. Végbélben történő mérés esetén használjunk flexibilis végű lázmérőt.

További felvilágosításért forduljon Egészségügyi Szakemberhez, amennyiben kérdései adódnak a betegséggel vagy az egészség megőrzéssel kapcsolatban.

 

 

Cikk forrása: http://www.babaszoba.hu/articles/baba/Kisokos_lazcsillapitashoz?aid=20140409101139

Kategóriák

Címkék