A lázgörcs

A lázgörcs

Természetes dolog a láz, ugyanakkor lázgörcs esetén résen kell lennünk, hiszen ezt nem a láz, hanem általában valamilyen fertőzés okozza. Cikksorozatunk hatodik részében erről tájékozódhat, míg korábbi cikkeinkben a lázcsillapításról olvashatsz.  Tudj meg minden fontos információt a lázgörcsről, illetve arról, hogy mit kell ebben az esetben tenned!

Lázgörcs: tudnivalók és teendők

A lázgörcs – a gyermekkori görcsös állapotok leggyakoribb formája – általában a gyermek betegségének kezdetén, a lázasodási szakaszban lép fel.

A lázgörcs előfordulási gyakorisága a 6 hónapos-6 éves gyermekek között körülbelül 3 százalék.

A görcs kialakulásában bizonyos vírusfertôzések és egyéni érzékenység, talán ma még nem ismert genetikai meghatározottság, és nem a láz vagy annak mértéke játszik szerepet.

A lázgörcs nagyon ijesztő, ám alapjában véve spontán szűnő, jóindulatú állapotról van szó, amelynek szerencsére nincs hosszú távú káros következménye, nem okoz agysérülést, és nem növeli az epilepszia kialakulásának a kockázatát sem.

Mindez nem azt jelenti, hogy nem kell komolyan venni. A diagnózis felállítása az orvos feladata, főleg, hogy epilepszia is kezdődhet lázgörcsnek "álcázva". Lázgörcsöt (és lázat) lázcsillapítóval - a közhiedelemmel ellentétben - nem lehet megelőzni, mivel nem a láz okozza a betegséget.

 

Tennivalók lázgörcs esetén

  1. Fontos, hogy oldalra fektetett testhelyzetben megvédjük a gyereket a sérüléstől, és megakadályozzuk, hogy a szájából hátracsurogjon a váladék.
    2. Távolítsuk el a környezetéből a balesetveszélyes tárgyakat, amelyekbe beütheti magát. Feje alá helyezzünk puha dolgot.
    3. Ne hagyjuk magára a gyermeket!
    4. Nem a görcsgátlás, hanem a megfelelő testhelyzet, vagyis a fulladás megakadályozása az életmentő beavatkozás!
    5. A görcs alatt semmit ne adjunk a gyermek szájába! Gyógyszert sem!

 

További felvilágosításért forduljon Egészségügyi Szakemberhez, amennyiben kérdései adódnak a betegséggel vagy az egészség megőrzéssel kapcsolatban.

 

 

 

Cikk forrása: http://www.babaszoba.hu/articles/baba/Kisokos_lazcsillapitashoz?aid=20140409101139

Kategóriák

Címkék