Breadcrumbs

Mikor kell lázat csillapítani?

Mikor kell lázat csillapítani?

Ha lázas lesz a gyermekünk fontos átgondolnunk, hogy milyen lépeseket kell megtennünk annak érdekében, hogy jobban legyen. Cikksorozatunk harmadik részben a lázcsillapítással kapcsolatban gyűjtöttünk össze hasznos információkat.  Tudd meg Te is, hogy mikor kell lázat csillapítani, illetve, hogy mi a teendő láz esetén!

  1. Mikor kell lázat csillapítani?

Sem a láz ténye, sem mértéke önmagában nem diagnosztikus! Mindig keresendô a mögötte meghúzódó ok. A betegség súlyossága szempontjából fontos a gyermek életkora, az általános állapota és a kórelôzménye. Fiatalabb életkorban az alacsonyabb láz is (38,0°C) jelezhet súlyos betegséget, és fordítva, nagyobb gyermeknél még a magasnak tekintett 40°C körüli testhômérséklet sem biztosan jelenti súlyos betegség fennállását.

Biztosítani kell számára a megfelelő folyadékbevitelt. A lázas gyermek étrendje álljon könnyen emészthetô,zsírszegény ételekbôl: levesek, pürék, mártások, turmixok, sodók, pudingok, párolt friss zöldségek, nyers vagy kompótnak elkészített gyümölcsök fogyasztása javallott.

Fontos tudni, hogy a láz lelki eredetű is lehet. Ha a gyerek nem érzi jól magát a világban, több törődésre, szeretetre vágyik, nehezen viseli a konfliktushelyzeteket, megesik, hogy minden látható ok nélkül belázasodik. Tipikus jele lehet a vasárnap esti láz annak, hogy nem érzi jól magát az oviban.

  1. Láz esetén teendők

A láz az esetek többségében ártalmatlan, ugyanakkor segít a szervezetnek a fertôzés leküzdésében. Ezzel szemben a fokozott hôtermelés megemeli a szervezet oxigén igényét és rossz közérzettel, levertséggel jár. Emellett a betegség kapcsán fájdalom is jelentkezhet, vagyis a láz elônyös tulajdonságai mellett komoly diszkomfort érzetet okozhat a betegnek. Ezért a lázcsillapítás mindig mérlegelést és egyéni döntést igényel. Mindenképpen csillapítandó a krónikus és a súlyos betegek láza. Csillapítani kell azoknak a betegeknek a lázát, akik hánytak, hasmenésük volt és kiszáradás körüli állapotban vannak. Ezen felül mindazon betegek láza is mérséklendô, akiknek a láz szubjektív panaszokat, diszkomfort érzetet okoz. Mindebbôl azonban az is következik, hogy célszerűtlen az agresszív lázcsillapítás, és a normál testhômérséklet elérésére sem kell törekedni. Nem kell hôemelkedés esetén lázcsillapítást alkalmazni, de láz esetén általában célszerű a testhômérséklet csökkentése.

 

  1. Folyadékpótlás:
    Ha lázas a gyerek, a legfontosabb teendőnk a folyadékpótlás, s a kiszáradás megakadályozása! Ha hány a gyerek, csak kortyonként itassuk, körülbelül 10 percenként. Anyatejes babánál ez anyatejjel, gyakoribb szoptatással történjen. Ha a gyerek még szopik, átmenetileg, amíg mást nem fogad el, visszatérhetünk a kizárólagos szoptatásra. Az anyatej segíti a baba gyógyulását. Figyeljük a kiszáradás jeleit - karikás szemek, kiszáradt ajkak, lepedékes nyelv, babáknál besüppedt kutacs, kevesebb pisi, könnyek nélküli sírás.
  2. Ne engedjük közösségbe, amíg lázas!
  3. Nem kell túlöltöztetni csak azért, mert lázas. De az sem jó, ha alul öltöztetjük.
  4. Fizikális - Ha meleg testtôl hôt vonunk el, akkor lehűl. Ez a fizikális módszerek elvi alapja, amelyek közé tartozik a borogatás, hűtôfürdô. Hátránya, hogy nem hat a hôközpont beállítási pontjára, vagyis a hôelvonás után hamar visszaállhat a lázas állapot.
  5. Ne adjunk antibiotikumot a láz oka ismeretének hiányában, azaz az orvos utasítás nélkül. Az antibiotikum nem lázcsillapító!

 

További felvilágosításért forduljon Egészségügyi Szakemberhez, amennyiben kérdései adódnak a betegséggel vagy az egészség megőrzéssel kapcsolatban.

Kategóriák

Címkék