Lázról

Kisokos lázcsillapításhoz 1. – A láz

A láz természetes dolog, amely előbb-utóbb minden gyereknél jelentkezik. Pánikra azonban semmi ok, cikksorozatunkban összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat a lázzal kapcsolatban! Tudd meg Te is, hogy mi történik láz esetén illetve, hogy mikor is beszélhetünk lázról!

  1. Mi történik láz esetén?

A testhômérséklet emelkedése a szervezet egyik legfontosabb védekezô reakciója a veszélyesnek, illetve idegennek felismert anyagokkal (pl. baktériumokkal, vírusokkal, stb.) szemben. A magasabb testhômérséklet által ugyanis

fokozódik a szervezet védelmét biztosító immunrendszer működése. Gyermekkorban az immunrendszer másképpen működik, mint a felnôtteknél, ezért náluk gyakrabban

fordul elô olyan betegség, amely lázzal járhat (akár évente többször is).

Kisgyerekeknél sokszor hirtelen emelkedik a hő, majd váratlanul le is megy. Előfordulhat, hogy három napig 40 fokra is felmegy a láz, majd a negyedik napra jelentősen csökken - ilyenkor vírusos megbetegedésre gyanakodhatunk. Ha a láz továbbra is magas, inkább baktériumok állhatnak a háttérben, középfül- vagy torokgyulladásról, húgyúti fertőzésről lehet szó.

A láz gyakran előbb jelentkezik, mint más egyéb tünet, ilyenkor nehéz eldönteni, milyen betegségre számíthatunk. Mielőtt csillapítani kezdenénk, várjuk meg a tünetek alakulását, illetve kísérjük figyelemmel a kis beteg hogylétét. Nem az a cél, hogy mindenáron "lenyomjuk" a lázat, a kisgyerek közérzetére is oda kell figyelni.

Azokban az esetekben, ha a tünetek továbbra is fennállnak, mint például bágyadtság, rossz közérzet, nyugtalanság, illetve rosszabbodnak, feltétlenül hívjunk orvost.

Nem a láz a veszélyes, hanem a lázat kiváltó betegség, amely akár súlyos is lehet. A széles körben elterjedt hiedelemmel szemben még a 40°C-os láz is relatíve veszélytelen.

A láz enyhe és közepesen súlyos fertőzéseknél segíti az emberi szervezetet a betegség elleni küzdelemben, hiszen magasabb testhőmérsékleten fokozódik a szervezet védelmét biztosító immunrendszer működése.

  1. Mikor beszélünk lázról?

Hónaljban mért értékeknél 37-38 Celsius-fok között beszélünk hőemelkedésről, 38-39 fok között mérsékelt lázról, 39-40,5 Celsius-fok között magas lázról, 40,5 felett pedig igen magas lázról. Kiemelten fontos figyelmet fordítsunk a lázas kisbabákra, akiket érdemes megfigyelni, kivizsgálni és ha szükséges ellátni a kórházban.

37-38 Celsius-fokig hónaljban mérve hőemelkedésről beszélünk. Ilyenkor első körben érdemes csökkenteni a testhőmérsékletet, szabadítsuk meg a kicsit vastag ruháitól, takaróitól, és sok folyadékot itassunk vele. A tiszta víz, a szénsavmentes ásványvíz, a gyümölcslé, a mézes limonádé és a tea ideális választás lehet ilyen esetekben. Ha még szopik, gyakrabban kínáljuk tejjel, külön teáztatni nem szükséges.

 

További felvilágosításért forduljon Egészségügyi Szakemberhez, amennyiben kérdései adódnak a betegséggel vagy az egészség megőrzéssel kapcsolatban.

 

Cikk forrása: http://www.babaszoba.hu/articles/baba/Kisokos_lazcsillapitashoz?aid=20140409101139

Kategóriák

Címkék