Breadcrumbs

Így beszélj a kicsinek ötletesen a betegségekről - játékok, mesék, betegségűző 2.

 

  1. Készítsd fel az orvosi vizsgálatra

Mielőtt ellátogatnátok a doktor nénihez/bácsihoz, mindig beszéljétek meg, hogy miért kell oda mennetek, és mi fog történni a rendelőben. Sokkal jobban fogja viselni a kellemetlenségeket, ha már előre tudja, hogy mi vár rá, és fel tud készülni lélekben. Mondd el neki, hogy az orvos csak arra kíváncsi, hogy mi okozza a panaszait, és meg szeretné nézni, hogyan gyógyíthatná meg őt a leggyorsabban.

Ha tiltakozik egy-egy vizsgálati mód ellen, biztasd azzal, hogy ő is nagyon ügyesen fogja viselni, csakúgy, mint a többi gyerek, akiknek ugyanezt kellett már átélniük. Segíthet a félelem legyőzésében, ha tudja: sokan szenvedtek már ugyanattól a betegségtől, mint amitől most ő. Mesélj a saját gyerekkori emlékeidről! A gyerekorvosodról, a barátságos nővérről, a kedvenc ottani játékodról, amire mindig azonnal lecsaptál, ahogy megérkeztetek a váróterembe… Ha oltásra kell mennetek, nézzétek meg előtte ezt a mesét, hogy valóban megértse, miért van szükség a kellemetlen szúrásra.

Az oltás után azonban soha ne becsüld le a fájdalmát, és ne tégy úgy, mintha semmiség történt volna. Ne mondd neki, hogy “katonadolog”, vagy hogy “már nem is fáj, már el is felejtettük…”. Ha úgy beszéltek a dologról, mint egy fájdalmas eseményről (mert bizony az volt), amit ő hősiesen állt ki, sokkal hamarabb meg fog nyugodni, mintha azzal próbálnád vigasztalni, hogy nem történt semmi szörnyűség, és nincs oka sírni, hisz már túl is vagytok rajta... Segíts neki a negatív érzelmek elfogadásában!

 

  1. Játsszatok doktorosat!

Ha tudod, hogy fog zajlani a rá váró vizsgálat, játsszátok el ugyanazt, hogy az orvosnál már ne érje meglepetés, és ügyesen viselje a torokvizsgálatot, vagy a hűvös sztetoszkóp érzését. Ha ezt a “főpróbát” sikerül mókásan, humorral megközelíteni, talán eszébe jutnak majd a legviccesebb pillanatok akkor is, amikor már élesben történik a vizsgálat. De akár ő maga is betöltheti a komoly doktornéni/bácsi szerepét, a páciens pedig lehetsz te, a tesók, vagy épp a kedvenc plüss macija. Ha szégyellősebb, készítsd fel arra is, hogy le kell majd vetkőznie a nénik, bácsik előtt. Beszéljétek meg, hogy ezzel nincs semmi baj - a fehérnemű szabály ugyanis az orvosokra nem vonatkozik, pláne akkor, ha anya vagy apa is jelen van a vetkőztetésnél.

Mit tegyünk akkor, ha nem a gyerek szorul kezelésre, hanem az egyik családtag küzd valamilyen betegséggel - esetleg súlyosabbal? Titkolózni nem érdemes, hisz a kicsit és téged még mindig összeköt egy láthatatlan köldökzsinór, melyen keresztül mintha a fejedbe látna: pontosan érezni fogja rajtad, ha ideges vagy és esetleg eltitkolsz valamit. A pszichológusok szerint akkor is megérzik a gyerekek a bajt, ha a többiek próbálják eltitkolni és nem beszélnek róla. Persze az sem szerencsés, ha megosztod vele azokat az ijesztőbb részleteket is, melyek miatt aggódsz. Arra kellene szülőként törekedni ilyen helyzetben, hogy elhiggyük mi magunk is: minden rendben lesz, a gyerek (vagy aki épp beteg a családban) pedig maradéktalanul meg fog gyógyulni. A pozitív hozzáállás csodákra képes! Gyermeked felépülését is megkönnyíted, ha bizakodóan állsz a dolgokhoz és nem idegeskedsz reggeltől estig, hisz a te hangulatod nagyon hamar átragad rá is. Legyen ez a hangulat inkább optimista - még ha nehéz is elcsitítani a benned dúló kétségeket, de meg kell próbálni.

 

Forrás: https://www.csaladinet.hu/hirek/eletmod/egeszseg/23812/igy_beszelj_a_kicsinek_otletesen_a_betegsegekrol_-_jatekok_mesek_betegseguzo_mondokak

Kategóriák

Címkék