Breadcrumbs

Így beszélj a kicsinek ötletesen a betegségekről - játékok, mesék, betegségűző 1.

 

A betegség soha nem szívesen látott vendég, egy kicsit azonban mégis “összebarátkozhatunk” vele: legalábbis annyira, hogy enyhüljön a gyerek rossz érzése, félelme a témával kapcsolatban. Hogyan segíthetsz ebben neki?

  1. Mesék a betegségekről

Melyik szülő ne ismerné az Egyszer volt az élet c. rajzfilm sorozatot? Szinte biztos, hogy te is imádtad, s ha lebetegszik a kicsi, itt az idő, hogy vele is megismertesd ezt a nagyszerű mesét. Nézzétek meg közösen, és drukkoljatok együtt a főszereplőnek és szorgos kis sejtjeinek, akik természetesen mindig legyőzik a betolakodó bacillusokat.

Ma már egyre több olyan magyar mesekönyv is készül, melyek a betegségekről szólnak - így a képi elemeket a kicsi fantáziájára bízva, mesés történeteken keresztül is megismerkedhettek a dologgal. Amikor éppen betegséggel küzd, biztosan érdekelni fogja a téma. De akár te magad is kitalálhatsz ezzel kapcsolatos meséket, például életre keltheted Hapci Manót, aki akkor csípi meg a kicsik orrát (és okoz ezzel orrfolyást és lázat), ha nem öltöztek fel rendesen a hideg időben.

A kisgyerekek számára a mese gyógyírt jelent a bajra és szomorúságra. A mese eltávolít a valóságtól és megnyit egy új világot, ahol minden lehetséges. Segítségével könnyebben feldolgozzák a kicsik a traumákat, hisz a mesében is előfordulnak nem várt és kellemetlen helyzetek, melyeket a szereplők mégis mindig megoldanak. A csodás végkifejletben pedig felszabadulhatunk mi magunk is, a szereplőkkel együtt.

  1. Rajzoljatok!

Ha már minden fontos dolgot megtudtatok a betegségekről és a bacikról, rajzoljátok le együtt az új “ismerőseiteket”! Sokkal közelebb érzi majd magához így a témát, s mivel a legtöbb dologtól csak azért félünk, mert még ismeretlen számunkra, így a rajzos feldolgozás ebben az esetben is pozitív hatással lehet majd rá. Rajzoljátok le, szerintetek hogy nézhet ki egy baci!

  1. Mondókázzatok!

"Űzzétek el", tartsátok távol a betegséget, rosszullétet mondókákkal, melyek egyébként is csodás hatással vannak a gyerekekre. A gondolatnak teremtő ereje van - ezt pedig hasznosíthatod gyerekversek, mondókák által is.

Betegségűző mondókák:

Áspis, kerekes,

Útifüvet keresgess,

imola, bibola kint- bent,

Kiskezedet kenjed!

***

Áj, báj, kecskeháj,

Jól bekenjünk,

Majd nem fáj!

Áj, báj, kecskeháj,

Ha meggyógyul, majd nem fáj!

Bíj, báj, macskamáj, H

a meggyógyul, már nem fáj!

***

Gyógyuljál seb, gyógyuljál,

Fájdalmat ne okozzál!

***

Ebcsont, kutyaháj,

Ha meggyógyul,

Majd nem fáj!

Bibics, bibics, Kecskeláb!

Ha meggyógyul,

 Majd nem fáj!

***

Vitamin a hasamba,

Betegség a pokolba!

Gólyát láttunk, szaladjunk,

Nehogy lusták maradjunk!

Egér, egér, adjál nekem vasfogat,

Én meg adok csontfogat.

Gyógyulj, gyógyulj meg, te seb,

Nincs a jó gyereknél szebb.

Hol az a kis paripa,

Lám, nem sír már....... (a gyermek nevét mondjuk)

 

forrás: https://www.csaladinet.hu/hirek/eletmod/egeszseg/23812/igy_beszelj_a_kicsinek_otletesen_a_betegsegekrol_-_jatekok_mesek_betegseguzo_mondokak

 

Kategóriák

Címkék