Breadcrumbs

Gyógyító mesék

Amikor kicsikénk levert, lázas, fejfájással küzd, és úgy érezzük mind a ketten, hogy itt a világvége, akkor jól jöhet egy csipetnyi varázslat. Lehet, hogy a gyógyszerek bevétele után már csak ennyi hiányzik ahhoz, hogy ő is elhiggye: hamarosan jobban lesz - s a gyógyulás útjára lépjen.

Ha betérünk egy könyvesboltba, egyre több olyan mesével találkozhatunk, mely a betegség témakörét dolgozza fel. Megismerhetjük az apró mesehősök - hangyák, csigák, bogarak, kisfiúk és kislányok - történetét, amint ledönti őket lábukról a betegség, majd orvoshoz mennek és természetesen mind meggyógyulnak. A kezdeti ijedtség után általában kiderül, hogy az orvosi rendelőben izgalmas dolgok is várnak a kicsi páciensekre, a gyógyulás pedig sokkal könnyebben és gyorsabban történik, mint ahogy azt a rémült kis betegek képzelték.

Ezek a könyvek a kicsik életkorának megfelelően mutatják be a betegségeket és az orvosi vizsgálatokat, így segítenek számukra a feldolgozásban.

A mesével csodákat érhetünk el gyermekünknél, mert valami olyasmit közvetít, amit máshogy nehezen értene meg. Azonosulhat a szereplőkkel, s így könnyebben feldolgozhatja az őt ért megpróbáltatásokat, kellemetlenségeket. Ha már megértette, mi történik vele, miért lett beteg és hogyan fogják kezelni, talán a gyógyulás is hamarabb következik be.

Ha eljött a lefekvés ideje, és a kicsi épp betegséggel küzd, mondd el neki az alábbi nyugtató, gyógyító mesét!

Varázslatos esti mese - Gyógyító porral

Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy Álombogár.

Ez az Álombogár Tündérország kellős közepén kedvenc fája kedvenc ágán üldögélt és lógázta a lábát. Egyszer csak leugrott az ágról, háromszor megpördült maga körül és máris a szobádba termett. Pont az ágyad lábához érkezett.

Azért jött hozzád, hogy segítsen ellazulni, meggyógyulni. Előveszi a táskáját, ami csordultig van töltve csillogó-villogó gyógyító porral. Majd elkezdi szórni rád. Ahol a por hozzád ér, ott meggyógyul a tested. Figyeld meg, hogyan szór tele gyógyító porral a bogár:

A lábfejedet. A térdedet. A combodat. A hasadat. A mellkasodat. A kezeidet. A karjaidat és a válladat. Az arcodat, a csukott szemeidet és a hajadat.

Végül pedig a párnádra is szór egy keveset, hogy ha éjszaka megfordulnál, akkor is a gyógyító porhoz érj. Az gyógyító por segít, hogy éjszaka nyugodtan tudjon pihenni a tested, lelked és hogy arról álmodjál, ami most a legkedvesebb a számodra. Jó éjszakát!

A szerző Hanula Erika író, pedagógus, négy kisfiú anyukája. A mese eredeti címe Az álompor, és a könnyebb altatás céljából íródott. Az írónő javaslatára betegség esetén az álomport behelyettesíthetjük gyógyító porral - így született meg a gyógyító mese.

 

Hogyan mondd el a gyógyító mesét?

  1. Amikor a testrészeket sorolod, akkor lassan beszélj, hogy legyen ideje igazán odafigyelni, az egyes testrészekre koncentrálni, majd ellazítani azokat. Ez a kis gyakorlat nagyban segíti a testtudat kialakulását is!
  2. Fontos, hogy a mese alatt végig csukva legyen a kicsi szeme - így még jobban befelé tud majd figyelni.

A relaxációs, altató mesét akár minden nap alkalmazhatod, ha nehezen megy az esti megnyugvás, a gyógyító mesét pedig minden alkalommal, amikor beteg a kicsi: néha kell egy kis csoda ahhoz, hogy könnyebben átlendüljünk a betegség lelki megpróbáltatásain. A mese természetesen nem helyettesítheti az orvosi kivizsgálást és - ha szükség van rá - a gyógyszeres kezelést, csupán egy kis "pluszt" adhat gyermeked számára, amire levert, legyengült állapotában talán nagyobb szüksége van, mint gondolnád.

 

Ti ismertek ehhez hasonló gyógyító meséket?

 

forrás: https://www.csaladinet.hu/hirek/eletmod/egeszseg/23773/gyogyito_mesek_-_ezt_az_esti_meset_mondd_el_a_kicsinek_amikor_beteg

Kategóriák

Címkék