GYIK

Gyakori kérdések

 

 

 

Mi a különbség az akut és a krónikus fájdalom között?

Az akut fájdalom hirtelen lép fel, rövidebb ideig tart és jellemzően egyértelmű oka van. Ezzel szemben a krónikus fájdalom három-hat hónapnál is tovább tarthat, kiváltó oka pedig gyakran nehezen felismerhető/diagnosztizálható. Az újra és újra visszatérő fájdalmat is krónikusnak nevezzük.

Mikor forduljunk orvoshoz?

Fájdalom esetén különféle tényezők elengedhetetlenné teszik az orvos felkeresését. Ilyenek például, amikor a fájdalom oka ismeretlen, gyakran visszatér vagy az egész napot uralja. További információk találhatók az ellenőrző listánkon.

Miért fáj gyakran a gyermekek feje is?

A fejfájás az iskoláskorban tapasztalt egyik leggyakoribb egészségügyi probléma.2 Az okok és a fájdalomfokozó tényezők a legtöbb fejfájás-típusnál veleszületett hajlammal függenek össze. Ezen kívül sokféle kiváltó ok is szerepet játszhat: az ingertúltengéstől a lelki okokon át az izomproblémákig, hogy csak néhány példát említsünk.

Hogyan kezelhető a gyermekek fejfájása?

Ha csak enyhe fejfájásról van szó, amely ritkán jelentkezik, már az olyan természetes módok is segíthetnek, mint a friss levegőn mozgás vagy a halántékmasszázs. Ha azonban nem következik be javulás, fájdalomcsillapítóval enyhíthetők a panaszok. Manapság már nagyon sok, az életkornak megfelelő gyógyszerforma elérhető, például ibuprofén hatóanyagot tartalmazó belsőleges szuszpenziók, végbélkúpok, szájban diszpergáló tabletták, vagy a lágy rágókapszulák. A fejfájás kezelésére a szakmai irányelvekben első helyen szerepel az ibuprofén. A fájdalomcsillapítók szedésénél és adagolásánál azonban legyünk figyelmesek.

Mi a különbség a tenziós típusú fejfájás és a migrén között?

A tenziós fejfájás és a migrén a tünetek alapján jól megkülönböztethetők. Míg a tenziós fejfájás a fej egészét érinti, és nem társulnak hozzá kísérő tünetek, a migrén jellemzően féloldalas és émelygéssel, hányással, fény- és zajérzékenységgel jár együtt. A migrén mozgásra legtöbbször súlyosbodik.

Miben különbözik a gyermekek és a felnőttek fejfájása és kezelése?

A gyermekek fejfájása elvben nem különbözik a felnőttekétől: a fájdalom kialakulása, okai és fajtái azonosak. Adott körülmények között azonban például más minta szerint, rövidebb időtartamban és nagyobb gyakorisággal léphetnek fel.

Miként előzhetik meg a gyermekek a fejfájást?

A gyermekek alakíthatják úgy a mindennapjaikat, hogy a fejfájásnak ritkábban legyen esélye. Segíthet például a megfelelő alvásmennyiség, a kiegyensúlyozott és rendszeres táplálkozás. A fejfájás megelőzésére vonatkozóan infógrafikánk ad további tippeket.

Mire kell ügyelni fájdalomcsillapítók szedésénél?

Ha a tenziós típusú, tehát az „egyszerű” fejfájás csak alkalomszerűen fordul elő, az önkezeléshez első helyen az ibuprofén hatóanyagú fájdalomcsillapítókat ajánlották.1 Ezek vény nélkül kaphatók a gyógyszertárakban, külön gyermekeknek készült formában is. Fájdalomcsillapítót nem szabad havi 10 napnál gyakrabban, ill. egymás után három napnál tovább szedni, mert ellenkező esetben fennáll a veszélye a hozzászokásnak vagy a gyógyszer okozta fejfájásnak.

Hol juthatunk hozzá fájdalommal kapcsolatos információkhoz?

Forduljunk a gyermek- és ifjúsági szakorvosokhoz, ill. a háziorvosokhoz. Némely esetben azonban tanácsos felkeresni egy neurológust vagy fájdalomterapeutát.

1 S. Evers et al. Therapie idiopathischer Kopfschmerzen im Kindes- und Jugendalter. Revidierte Empfehlungen der Deutschen Migräne- und Kopfschmerzgesellschaft (DMKG) und der Gesellschaft für Neuropädiatrie (GNP). Nervenheilkunde 12/2008
[A gyermek- és ifjúkori idiopátiás fejfájás kezelése. A Német Migrén és Fejfájás Társaság és a Neuropediátriai Társaság átdolgozott irányelvei.]

Angela Roth-Isigkeit, Ute Thyen, Hartmut Stöven, Johanna Schwarzenberger and Peter Schmucker. Pain Among Children and Adolescents: Restrictions in Daily Living and Triggering Factors Pediatrics 2005;115;e152 DOI: 10.1542/peds.2004-0682 
[Gyermekek és felnőttek fájdalma: Életminőséget befolyásoló hatásuk és kiváltó okaik .]

Fájdalomnapló

Kövesd, mikor, mennyire és hogyan fáj a gyermeked feje!

 

Töltds le!