Fájdalomcsillapítás

A fejfájásba nem szabad beletörődni

Különösen olyankor, amikor a fejfájás visszatérően jelentkezik, ronthatja az életminőséget. Ilyenkor gyakran még a mindennapi teendőket is nehéz ellátni. Az érintetteknél például előfordulhat, hogy viszonylag rendszeresen kénytelenek hiányozni az iskolából. Gyakran elbizonytalanodnak, hiszen a fejfájás nem látszik. Vannak, akiknél a fejfájás krónikussá fajul. Mindezek negatívan befolyásolják a testi-lelki fejlődést.

Fontos a szülői felvilágosítás

Fontos szerepe van ilyenkor a gyógyszerszedésnek: fájdalomcsillapítót a megfelelő időben és életkornak megfelelő adagolásban szabad csak bevenni. Vannak olyan gyógyszerformák, amelyek kifejezetten gyermekeknek készülnek; a belsőleges szuszpenziók, végbélkúpok, szopogató tabletták, a szájban diszpergálódó tabletták, vagy a lágy kapszulák. A szülők feltétlenül vegyék komolyan gyermekeiket, és világosítsák fel őket a fájdalomcsillapítás lehetőségeiről. Ekkor jók az esélyek arra, hogy felnőttként nem lesz krónikus fejfájásuk.

Fájdalomcsillapítás

A gyermekkori fájdalom kész kihívás. Kihívás a gyermekeknek, de a szülők és a nevelők is sok-sok kérdést tesznek fel maguknak: Hogy van ez? Nagy a baj? Mit tehetek?

Fontos alapelv: Kérjük a szülőket, mindig vegyék komolyan gyermekeiket, ha fájdalomra panaszkodnak!

Tulajdonképpen mikor indokolt a fájdalomcsillapító bevétele? Ez attól függ, hogy az érintett mennyire erősnek érzi és írja le a fájdalmat. Enyhe fájdalomnál először kíséreljük meg gyógyszer nélkül, természetes módszerrel csillapítani azt, és főként nyugalomba helyezkedni. Ha ez nem segít, fájdalomcsillapító gyógyszerekhez lehet nyúlni. Általánosságban elmondható, hogy jó időpont, amikor a fájdalom enyhéből átvált közepesen súlyosra. A szülők ne várják ki, amíg a gyermekek már nem bírják ki a fájdalmat. A fájdalomskála (például a fájdalomnaplóban szereplő) segíthet a fájdalom erősségének jobb megítélésében.

 

 

Fájdalomcsillapítók

Sok szülő érzi magát nehéz helyzetben, amikor a gyermekek fájdalomcsillapítására kerül sor. 
Ugyanis számos kérdés merülhet fel bennük: Milyen fájdalomra milyen fájdalomcsillapítót válasszak neki? 
Mi a megfelelő dózis?

 

 

Gyermekeknek készült fájdalomcsillapítók

Különösen a gyermekek esetében fontos, hogy a fájdalomcsillapító kiválasztásakor a következő szempontokra ügyeljünk:

A fájdalomcsillapítótól elvárjuk, hogy …
… gyorsan és megbízhatóan hasson;
… alacsony dózisban is kapható legyen (pl. 200 mg-os ibuprofén)
… alkalmazása legyen biztonságos és egyszerű;
… egyszerű legyen a bevétel és könnyen le lehessen nyelni (pl. szopogató tabletták vagy kisméretű lágyzselatin kapszulák formában).

Fontos azt is tudni, hogy a fájdalomcsillapítók akut fájdalom esetén alkalmazhatók. A krónikus fájdalom ezzel szemben egészen más kezelést kíván. Ezért a leghelyesebb az, ha kikérjük az orvos véleményét, aki tisztázhatja a panaszokat és megfelelő kezelést ajánlhat.

A tenziós fejfájás gyógyszeres kezelése

Amikor a tenziós, tehát az egyszerű fejfájás a gyermekeknél csak alkalmasint jelentkezik, érdemes a számukra megfelelő fájdalomcsillapítót alkalmazni. Erre alkalmasak például az ibuprofén és a paracetamol hatóanyagú fájdalomcsillapítók. Ezen gyógyszerek vény nélkül kaphatók a gyógyszertárban.

Figyelem!

A fájdalomcsillapítók túl gyakori szedése idővel krónikus fejfájást okozhat. Ez a gyógyszer okozta fejfájás hasonló tünetekkel jár, mint a tenziós fejfájás.

Gyógyszerek migrénre – kiválasztásuk az egyedi eseten múlik

Akut migrénroham esetén a szakértők egyebek mellett ibuprofén hatóanyagú fájdalomcsillapítókat ajánlanak elsőként. Erős migrénes rohamok jelentkezésekor mindenképpen orvoshoz kell fordulni, aki megfelelő felvilágosítást ad a lehetséges vényköteles gyógyszerekről, amelyek segíthetnek a rohamok enyhítésében. Néha émelygés, hányinger is társulhat a migrén mellé, ilyenkor érdemes az orvos által javasolt antiemetikus (hányáscsillapító) készítményeket alkalmazni. 12 éven felüli gyermekeken a dimenhidrinát és domperidon hatóanyagot tartalmazó gyógyszerek segíthetnek.

Mikor vigyük orvoshoz a gyereket?

Nem kell mindig orvoshoz fordulni, amikor fájdalom lép fel. Ha a fájdalom okait viszonylag nagy biztonsággal magunk is meg tudjuk határozni, első lépésben sok esetben elegendő az önkezelés.

Feltétlenül fel kell azonban keresni az orvost, ha a fájdalom:

  • ismeretlen eredetű
  • megváltozik vagy új formában jelentkezik
  • szokatlanul erős
  • hosszabb időn keresztül fennmarad és/vagy gyakran visszatér
  • az önkezelés (már) nem hat
  • a fájdalom korlátozza az életet és a mindennapokat
  • a fejfájással együtt neurológiai funkciókiesés (például látászavar vagy motoros zavar) jelentkezik

Az ellenőrző lista támpontokat adhat csupán. Kétségek esetén mindig tanácsos felkeresni az orvosi rendelőt.

Fájdalomnapló

Kövesd, mikor, mennyire és hogyan fáj a gyermeked feje!

 

Töltds le!