Koronavírus közlemény 

Ismert számunkra az a folyamatos párbeszéd, amely kétségeket fogalmaz meg a COVID-19 megbetegedés tüneteinek enyhítése valamint a szteroid és nem-szteroid típusú gyulladáscsökkentő(NSAID) - így az ibuprofén - használatával összefüggésben. Orvos szakértőink az alábbi iránymutatással segítenek eligazodni az Önhöz eljutó információk között, ha kérdései adódnának.  

__________________________ 

1) Miről szól a jelenlegi vita az ibuprofén és a COVID-19 körül? 

A közelmúltban egymásnak ellentmondó beszámolók jelentek meg - különösen a közösségi média csatornákon -, amelyek azt a kérdést teszikvetik fel, hogy az ibuprofén és a koronavírus (COVID-19) megbetegedés súlyosbodása között vanlehet-e összefüggés. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO), az  Egyesült Államok   Élelmiszerbiztonsági és Gyógyszerészeti Hivatalának USA Szövetségi Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal (FDA) és az Európai Gyógyszerügynökségnek (EMA) azóta megjelent közleményeikben megerősítették, hogy hiányzik a kézzelfogható tudományos bizonyíték és adat, amelyek alátámasztanák ezeket a kétségeket. 

  • Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) teljes közleménye angol nyelven (elérhető itt.) 
  • Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) teljes közleménye angol nyelven (elérhető itt.) 
  • Az Egyesült Államok   Élelmiszerbiztonsági és Gyógyszerészeti Hivatalának Szövetségi Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal (FDA) teljes közleménye angol nyelven (elérhető itt). 

__________________________ 

 2) Az ibuprofén (Nurofen) szedése súlyosbítani fogja a COVID-19 megbetegedést? 

A rendelkezésre álló információk alapján jelenleg nincs tudományos bizonyíték arra, hogy a vény nélkül kapható ibuprofén használata a koronavírus (COVID-19) COVID-19 megbetegedés súlyosbodásához vezetne. Az ibuprofén egy jól bevált hatóanyag, melyet házilagos keretek között, öngyógyítás keretében biztonságosan és hatásosan használnak láz- és fájdalomcsillapításra, immár több mint 30 éve.    

Mint minden gyógyszer esetében, ezúton is felhívjuk fogyasztóink és az ellátásban közreműködők figyelmét a betegtájékoztatóban, illetve a csomagoláson feltüntetett utasítások alapos áttanulmányozására és azok betartására. Ha bármilyen további kétsége merülne fel, beszéljen kezelőorvosával. 

__________________________ 

3) Ha már szedek ibuprofént, abbahagyjam? 

Ha kétségei vagy kérdései vannak a megfelelő kezelésével, illetve az Ön rendelkezésére álló más lehetőségekkel kapcsolatban, beszéljen kezelőorvosával.  

Az ibuprofént széles körben használják jellemzően fájdalom- és lázcsillapításra öngyógyítás, illetve vényre történő felírás keretében. A rendelkezésre álló információk alapján jelenleg nincs tudományos bizonyíték arra, hogy a vény nélkül kapható ibuprofén használata a koronavírus (COVID-19) COVID-19 megbetegedés súlyosbodásához (rosszabbodásához) vezetne, illetve növelné a betegség elhúzódásának kockázatát. 

__________________________ 

4)  Szükség van-e külön mérlegelésre a gyermekek és idősek esetében? 

Mint minden gyógyszernél, konkrét szakszerű  és egyértelmű  utasítások vannak arra vonatkozóan, hogy kinek javasolt és kinek nem az ibuprofén használata, illetve hogyan kell a gyógyszert alkalmazni. Ezúton is felhívjuk fogyasztóink és az egészségügyi ellátásban közreműködők dolgozók figyelmét a betegtájékoztatóban, illetve a csomagoláson feltüntetett utasítások alapos áttanulmányozására és azok betartására. Ha bármilyen további kétsége merülne fel, beszéljen kezelőorvosával. 

__________________________ 

5) Mi helyzet a Nurofen esetében arra vonatkozólag, hogy javasolt-e használata vagy sem a COVID-19 megbetegedés tüneteinek kezelésére? 

A rendelkezésre álló információk alapján jelenleg nincs tudományos bizonyíték arra, hogy a vény nélkül kapható ibuprofén használata a koronavírus (COVID-19) COVID-19 megbetegedés súlyosbodásához (rosszabbodásához) vezetne, illetve növelné a betegség elhúzódásának kockázatát. Az ibuprofén egy jól bevált hatóanyag, melyet házilagos keretek között, öngyógyítás keretében biztonságosan és hatásosan használnak láz- és fájdalomcsillapításra, immár több mint 30 éve.   

Ha kétségei vagy kérdései vannak a megfelelő kezelésével, illetve az Ön rendelkezésére álló más lehetőségekkel kapcsolatban, beszéljen kezelőorvosával.  

__________________________ 

6) Az ibuprofén (Nurofen) szedése növeli a COVID-19 megbetegedés elhúzódásának kockázatát?  

koronavírus (COVID-19) COVID-19 egy fertőző betegség, amelyet egy új koronavírus törzs okoz. A vírus légzőrendszert támadjaés a jelenleg rendelkezésre álló adatok alapján azt feltételezik, hogy a tüsszentés és köhögés okozta cseppekkel terjed. 

Jelenleg nincs tudományos bizonyíték arra, hogy az ibuprofén használata a COVID-19 megbetegedés súlyosbodásához (rosszabbodásához) vezetne, illetve növelné a betegség elhúzódásának kockázatát. 

__________________________ 

7) Mi az ibuprofén? 

Az ibuprofén a nem-szteroid gyulladáscsökkentők (NSAID) gyógyszerkészítmények) csoportjába tartozó aktív hatóanyag 

A gyógyszercsoport ek ezen csoportját jellemzően fájdalom- és/vagy lázcsillapításra használják. Az ibuprofén egy jól bevált és hatásos gyógyszer, amelyet több mint 30 éve használnak fogyasztók milliárdjai, több mint 90 országban. 

Ha kétségei vagy kérdései vannak a megfelelő kezelésével, illetve az Ön rendelkezésére álló más lehetőségekkel kapcsolatban, beszéljen kezelőorvosával.