Breadcrumbs

Miért okozhatnak fájdalmas panaszokat az ízületek?

Élete folyamán mindenki tapasztal ízületi fájdalmat, különösen a kor előrehaladtával. A testben több száz ízület található, amelyek megtartják a testet és elősegítik a könnyed mozgást. Azonban ha betegség vagy sérülés következtében károsodnak az ízületek, az fájdalommal járhat a mozgás során. 

Ez a test bármely ízületét érintheti, de leggyakoribb a térdizület fájdalma. Többféle módon csillapítható a fájdalom, akár enyhén zavaró ízületi fájdalomról legyen szó, akár a mindennapi tevékenységekre is kihatóról.

Mi okozza az ízületi fájdalmat?

Számos különböző sérülés és betegség okozhat ízületi fájdalmat. Ezek közé tartozik:

 • Az ízület túlzott használata, feszítése vagy közvetlen sérülése (pl. ismételt térdelés)
 • Törések, amelyek nem megfelelően forrnak össze
 • Ínhüvelygyulladás: Ízülethez kapcsolódó ín gyulladása és irritációja
 • Ínszalagszakadás (pl. sportsérüléseknél)
 • Mögöttes betegség (pl. osteoarthritis, köszvény)

Hat tipp az ízületi fájdalom enyhítésére

A következő tippek segíthetnek abban, hogy hogyan enyhítheti ízületi fájdalmát:

 • Öngondoskodás: Kerülje azokat a mozdulatokat, amelyek növelik a fájdalmat. Jegelje a fájdalmas ízületet napi 15-20 percen át. Ha krónikus mozgásszervi fájdalmai vannak, a meleg borogatás segíthet. A masszázs nem ajánlott ízületi fájdalom esetén.
 • Egészségmegőrzés: Fogyasszon egészséges ételeket és próbálja optimális szinten tartani a testsúlyát, hogy csökkentse az ízületeket terhelő feszültséget.
 • Folytasson aktív életmódot: a rendszeres, megfelelő mozgás és a nyújtó és erősítő gyakorlatok segíthetnek az ízületi fájdalom enyhítésében. Ha bizonytalan a megfelelő gyakorlatokat illetően, forduljon gyógytornászhoz.
 • Csillapítsa a fájdalmat: Egyszerű fájdalomcsillapító, mint a Nurofen szedése enyhítheti az ízületi fájdalmat és gyulladást. Ha Ön elmúlt 65 éves, más gyógyszereket is szed, várandós vagy szoptat, forduljon egészségügyi szakemberhez.
 • Ha az ízületi fájdalmat duzzanat, bőrpír, érzékenység vagy melegség érzés kíséri, forduljon orvoshoz.
 • Azonnali egészségügyi ellátás szükséges, ha az ízületi fájdalmat sérülés okozta, különösen, ha heves fájdalommal, hirtelen jelentkező duzzanattal, ízületi deformitással jár, vagy ha nem tudja mozgatni a sérült végtagot.

 

Mindig olvassa el a betegtájékoztatót. Mindig tartsa be a betegtájékoztató utasításait. A helytelen alkalmazás ártalmas lehet. Ha nem szűnnek meg a tünetek, forduljon egészségügyi szakemberhez. A weboldalon található információ nem számít diagnózisnak vagy orvosi receptnek. Minden egészségügyi problémával forduljon orvoshoz.

Kötelezettséget vállalunk arra, hogy a személyes adatok biztonságát garantáljuk. Kattintson ide az adatvédelmi szabályzatunk megtekintéséhez.