Breadcrumbs

Hogyan működik a fájdalom: 3 dolog, amit tudnia kell

Mindnyájan érzünk fájdalmat valamikor az életünk során, legyen szó hátfájásról, izomgörcsről vagy nyakmerevedésről - az érzés mindig kellemetlen. Ennek a kellemetlen érzésnek azonban van jó oldala is, hogy a fájdalom fontos szerepet játszik a szervezet védelmi rendszerében - testünk így jelzi, hogy megsérült és ezáltal figyelmeztet a további sérülés elkerülése érdekében.

Védelmi szerepe ellenére a fájdalom kellemetlen és kihat a mindennapi tevékenységeinkre, továbbá álmatlan éjszakákat okozhat. A fájdalom mechanizmusának ismerete az első lépés a hatékony kezeléshez és csillapításhoz.

Három fontos dolgot kell tudni a fájdalomról.

1. A fájdalom egyéni

Bár mindenki érez fájdalmat, mindenkinek más a fájdalomküszöbe - ami valakinek kínszenvedést okoz, azt más könnyebben tolerálhatja. Miért érezzük különbözőképpen a fájdalmat? A gének, a hormonok, a várakozások és az érzelmi állapot mind szerepet játszanak abban, hogy az agy hogyan reagál a szervezet fájdalomjelzéseire.

Mivel a fájdalmat mindenki más módon éli meg, nem mindenkinél hatékony ugyanaz a kezelés. A fájdalomcsillapításnak sokszor az a leghatékonyabb módja, ha a fájdalom forrását célozzuk meg, például olyan vény nélkül kapható fájdalomcsillapító formájában, amely gyulladáscsökkentő hatású.

2. Az elme is szerepet játszik benne

Az érzelmeink is befolyásolják, hogy miként érezzük a fájdalmat - amikor szorongunk, vagy lehangoltak vagyunk, érzékenyebbek vagyunk a fájdalomra. Kutatások kimutatták, hogy már azzal is lejjebb vihető a fájdalomküszöb, ha valakit ideiglenesen elszomorítanak, például lehangoló fényképeket mutatnak neki.

Viszont ez azt is jelenti, hogy az érzelmi állapot segíthet a fájdalom enyhítésében. Az erőteljes érzések, például az izgalom vagy a félelem ideiglenesen elterelheti az ember figyelmét a fájdalomról. A meditáció is segíthet, mivel a mély relaxáció más irányba tereli a gondolatokat és ezáltal csökkentheti a fájdalom észlelését.

3. Több forrása van

A fájdalom természetének az ismerete fontos a hatékony csillapításában. A fájdalomnak két eltérő fajtája van - szöveti és idegi eredetű.

A szöveti (vagy nociceptív) fájdalom olyankor jelentkezik, amikor szöveti sérülés lép fel a szervezetben. Amikor valaki elvágja az ujját vagy kificamítja a bokáját, a sérült szövet prosztaglandinnak nevezett anyagot termel, ami egy láncreakciót vált ki, amelynek az eredménye a gyulladás. A gyulladás jelei – meleg tapintat, fájdalom, vörösödés és duzzanat - riasztják a szervezetet, hogy javítsa meg a károsodott szövetet. A prosztaglandinok a szövet idegvégződéseit (nociceptorok) is érzékenyebbé teszik a fájdalomra, ezért olyan kellemetlen a szöveti fájdalom.

A fájdalom másik fajtája az idegi (neuropátiás) fájdalom. Az idegek képezik a szervezet elektromos hálózatát - folyton üzeneteket továbbítanak, többek között fájdalomjelzéseket, az agy és a test többi része között. Az idegek, az agy vagy a gerincvelő sérülése megváltoztathatja az üzenetek küldésének a módját. Egyes sérülések vagy betegségek, mint például a cukorbetegség, károsíthatják a szöveteket és idegi fájdalmat okozhatnak, amelyet bizsergés, zsibbadás vagy intenzív fájdalom formájában is megtapasztalhat az ember.

A tudás hatalom

Ha jobban megérti a fájdalom működési mechanizmusát, jobb eséllyel kezelheti és könnyebben tud együttműködni az egészségügyi szakemberekkel a fájdalomcsillapítási stratégiák kidolgozásában, hogy javítsa mindennapi élete minőségét.

 

További felvilágosításért forduljon Egészségügyi Szakemberhez, amennyiben kérdései adódnak a betegséggel vagy az egészség megőrzéssel kapcsolatban.