Más gyógyszerek mellett szedhetek Nurofent?

Ha más gyógyszereket is szed, mindig kérje ki kezelőorvosa vagy gyógyszerésze véleményét, mielőtt Nurofent szedne.


Jobb óvatosnak lenni a gyógyszerszedéssel, és ha aggodalmai vannak, beszélje meg azokat egészségügyi szakemberrel. A legtöbb Nurofen termék ibuprofént tartalmaz, ami egy nem-szteroid gyulladáscsökkentő (NSAID) készítmény.Kezelőorvosa vagy gyógyszerésze tanácsot tud adni, hogy van-e ismert kölcsönhatás az ibuprofén és egyéb alkalmazott gyógyszerei között.


Fontos tudnivalók a Nurofen összetevőiről:

• A Nurofen termékek ibuprofént tartalmaznak, mely a nem szteroid gyulladáscsökkentők (NSAID) csoportjába tartozó hatóanyag. Az ibuprofénnek fájdalom-, és lázcsillapító valamint gyulladáscsökkentő hatása van, amelyek eltérő gyógyszerformában tartalmazzák a hatóanyagot:


o Nurofen Rapid Forte 400 mg lágy kapszula, Nurofen Rapid 200 mg lágy kapszula, Nurofen narancsízű 40 mg/ml szuszpenzió gyermekeknek, Nurofen eperízű 40 mg/ml szuszpenzió gyermekeknek, Nurofen narancsízű 20 mg/ml belsőleges szuszpenzió gyermekeknek, Nurofen eperízű 20mg/ml belsőleges szuszpenzió gyermekeknek, Nurofen Rapid Forte bevont tabletta, Nurofen Cold and Flu 200 mg/30 mg filmtabletta, Nurofen Non-Aqua 100 mg szájban diszpergálódó tabletta gyermekeknek, Nurofen Non-Aqua 200 mg szájban diszpergálódó tabletta, Nurofen 200 mg bevont tabletta, Nurofen Forte 400 mg bevont tabletta, Nurofen 60 mg végbélkúp gyermekeknek, Nurofen 125 mg végbélkúp gyermekeknek

Nurofen készítmények szedése előtt mindig olvassa el a betegtájékoztatókat és kövesse a betegtájékoztatóban leírtakat. Kérjen tanácsot kezelőorvosától vagy gyógyszerészétől, ha bővebb információra van szüksége.

 

Alkalmazhatom a Nurofent egyéb fájdalomcsillapítókkal együtt?

Egyszerre csak egyféle nem-szteroid fájdalomcsillapítót alkalmazhat (pl. ibuprofén vagy acetilszalicilsav), mivel megnövekedhet a mellékhatások előfordulásának kockázata.


Leggyakoribb vény nélkül kapható nem-szteroid fájdalomcsillapítók csoportjába tartoznakk az acetilszalicilsavat, a diklofenákot és a naproxent tartalmazó készítmények. Orvosi rendelvényre további nem-szteroid hatóanyagaot tartalmazó készítmények is elérhetőek.


Ha nem biztos benne, hogy az aktuálisan alkalmazandó gyógyszere megfelelő problémája orvoslására, alkalmazás előtt kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

 

Alkalmazhatok egyszerre többféle Nurofen készítményt?

Ha többféle Nurofen készítményt (például Nurofen Rapid Forte-t és Nurofen Cold and Flu-t) alkalmaz egyszerre, túllépheti az ibuprofén javasolt napi dózisát. Felnőttek esetén az ibuprofén javasolt napi dózisa 1200 mg/nap.

Nurofen alkalmazásakor kövesse a betegtájékoztatóban található adagolási útmutatót illetve szükség esetén, kérje ki gyógyszerésze vagy kezelőorvosa tanácsát.

Szedhetek Nurofent paracetamol tartalmú készítmény mellett?

Kezelőorvosa vagy gyógyszerésze javaslatára a fokozott fájdalomcsillapítás érdekében szedhet Nurofent és paracetamolt együtt. A paracetamol hatóanyag nem tartozik a nem-szteroid gyulladáscsökkentők csoportjába, ezért az ibuprofénnel ellentétben nem rendelkezik gyulladásgátló hatással, mivel a perifériás prosztaglandin-szintézist csak kismértékben gátolja.

 

Ha együtt vesz be ibuprofén tartalmú Nurofent és paracetamol tartalmú készítményt, ne feledkezzen meg róla, hogy ne lépje túl az egyes fájdalomcsillapítók javasolt napi dózisát valamint semmiképp se szedje 3 napnál tovább a készítményeket. Ha nem javul a fájdalom vagy a láz vagy esetleg állapota rosszabodik, forduljon kezelőorvosához vagy gyógyszerészéhez.